Mali Mourinho: Ejdin Đonlić najmlađi trener s A licencom u Evropi

Radiosarajevo.ba
Mali Mourinho: Ejdin Đonlić najmlađi trener s A licencom u Evropi
/ FOTO: Set pieces
Mladi Bosanac Ejdin Đonlić postao je najmlađi trener s UEFA A licencom u Evropi, prenijeli su mediji u Engleskoj.

Đonlić je odrastao u Norveškoj, a sada živi u Engleskoj. Nedavno je bio u Bosni i Hercegovini gdje je postao nosilac UEFA-ine A licence. Time je postao najmlađi trener s A licencom u Evropi, a do tog dostignuća stigao je sa svega 21 godinom.

Nakon što je uspio položiti za A licencu, Đonlić je "zaradio" nadimak Mali Mourinho, a sam ističe kako bi jednog dana volio postati menadžer Manchester Uniteda.

"Postao sam trener jako rano, zato što sam još kao jako mali shvatio da volim igrati, ali i da fudbal nije samo to. Shvatio sam da želim raditi nešto drugo i nakon razgovora s ocem, odlučio sam da postanem trener. Čitao sam o Mourinhu i drugim trenerima koji su počeli kao mladi, pa sam rekao sebi: 'Znate šta, želim uraditi isto, čak i ranije nego oni.' Idem i gledam utakmice svakog vikenda, a na putu do kuće izvadim tablet i analiziram to što sam vidio", kaže Đonlić.

"Ponosan sam na rekorde koje sam postavio, ali želim samo da učim i dalje i budem što bolji. Vrijeme je na mojoj strani. Moj san je da radim ovdje u Premiershipu. Ne želim da budem arogantan, ali zaista vjerujem da mogu to ostvariti", ističe Đonlić.

Mladi Bosanac ima svoje idole iz Premiershipa. Dok izuzetno mnogo cijeni Mourinha, ima i druge favorite.

"Jurgen Klopp. On je zaista revolucionar i mnogo učim od njega i njegovog načina kako vodi ekipu i kako njegova ekipa izgleda na terenu. Morate se diviti Alexu Fergusonu, on je najveći od svih. Također morate se diviti Mourinhovom pragmatizmu, Kloppovom idealizmu i Fergusonovim liderskim sposobnostima. Kada bi neko to spojio, bio bi savršen trener. Zar ne?", kaže Đonlić.

Đonlić trenutno studira na Solten univerzitetu u Southamptonu. Odbio je ponude Arsenala i Tottenhama da radi u tim klubovima, jer još uvijek želi učiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije