BH Fanaticosi traže sankcije za Grčku, ili će, reagovati navijački

Radiosarajevo.ba
BH Fanaticosi traže sankcije za Grčku, ili će, reagovati navijački
/ Foto: BHF
Navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine BH Fanaticosi uputili su otvoreno pismu Nogometnom savezu BiH.

U ovom otvorenom pismu, BHF traži od čelnika NSBiH da hitno reagiraju na uvrede koje je BiH kao zemlja pretrpjela tokom utakmice protiv Grče u Atini, koja je igrana u nedjelju u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Pismo navijača prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospodo,

Moramo iznijeti naš stav povodom obraćanja odgovornih ljudi iz grčkog Saveza javnosti nakon ružnih i monstrumskih scena koje su se desile na utakmici Grčka – BiH u Atini.

Pismo izvinjenja sa slikom u kojem izjednačavate bakljadu kojom se proslavljao gol na utakmici i parolu kojom se veliča najveći genocid u Evropi nakon drugog svjetskog rata i kojom se vrijeđaju žrtve, vrijeđa jedan narod i čitavu jednu naciju, smatramo neprihvatljivim i krajnje bezobraznim! Ovo pismo smatramo još jednom velikom provokacijom i uvredom istog nivoa kao i parola podignuta na tribinama. Neka vam je na čast gospodo.

Pokušavate izjednačiti ekstremnu desnicu i nacionaliste sa istinskim navijačima.

Naša bakljada nije vrijeđala nikoga i ona je, htjeli vi to ili ne, dio Ultras navijačkog svijeta.

Ovim pismom se obraćamo i Nogometnom savezu BiH i svim institucijama koje se bave ovim problemom da najoštrije osude i traže rješenje za ovakve probleme koji se ne dešavaju prvi put.

U prošlom kvalifikacionom ciklusu na istom stadionu bili smo svjedoci istih scena i parola. Zahtjevamo da se traže najrigoroznije kazne za počinitelje ovakvih incidenata kao i organizatore sportskih natjecanja. Ovakve ružne scene i izljevi nacionalizma na stadionima se ne smiju događati niti ponavljati.

Mi šutiti nećemo i ne možemo pred ovakvim provokacijama. Reagovat ćemo u našem stilu, navijački bez obzira na cijenu i posljedice.

Između rezultata i sporta te obraza i ponosa mi ćemo izabrati ovo drugo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije