Liverpool klupski prvak svijeta: Firmino u produžecima postigao gol za historiju

N. K.
Liverpool klupski prvak svijeta: Firmino u produžecima postigao gol za historiju
Foto: EPA-EFE / Detalj s meča Liverpool - Flamengo

U finalu klupskog svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi europski prvak Liverpool golom Firmina pobijedio je južnoameričkog prvaka Flamenga i tako osvojio prvi naslov svjetskog klupskog prvaka.

U prvom poluvremenu osim promašenog zicera Firmina u drugoj minuti nije bilo ozbiljnijih prilika za večerašnje finaliste.

Flamengov napadač Ribeiro u 25. minuti prvi je igrač južnoameričkog prvaka koji je uspio ozbiljnije zaprijetiti Redsima, no njegov je udarac prošao pored gola.

U 40. minuti meča Keitu je srušio Filipe Luis na rubu kaznenog prostora, tako što mu je ušao u putanju i zaustavio ga rukama, ali katarski je sudija zaključio da tu nema govora o prekršaju.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Na samom otvaranju drugog dijela meča, opet je Firmino bio u glavnoj ulozi nakon sjajnog dodavanja Hendersona ali mreža je ostala netaknuta.

Naime, on se majstorski riješio Caija i zatim opalio ljevicom sa šest-sedam metara, međutim lopta se od stativu odbila natrag u teren i završila u gol-autu!

U 53. minuti zamalo je Flamengo poveo! Gabriel je sjajno šutirao iz okreta, a Alisson to čudesno odbranio i spasio gol Liverpoola.

Sjajan potez imao je u 69. minuti Gabriel Barbosa. Napadač Flamenga je opalio s ruba šesnaesterca (polu)škaricama i zamalo iznenadio Alissona, međutim golman Redsa uz manje je poteškoće ukrotio taj udarac...

U 86. minuti utakmice vidjeli smo strašnu odbrana Flamengova golmana! Henderson je opalio bombu s dvadesetak metara, išlo je to tačno pod prečku, ali Diego Alves se istaknuo fantastičnom intervencijom!

 Regularnih 90. minuta utakmice završeno je bez golova.

Igrao se 99. minut prvog produžetka kada su igrači Liverpoola napokon uspjeli postići gol. Naime, Henderson je dugačkom loptom pronašao Manea, Senegalac se sjajno snašao u teškoj poziciji i proslijedio loptu do Firmina koji vara brazilske igrače te pogađa za vodstvo Redsa u produžecima!

Do kraja meča, odnosno do isteka 120 minuta rezultat se nije mijenjao, tako da su igrači Liverpoola nakon što su osvojili Europu, večerašnjom pobjedom popeli se i na tron svijeta kada je riječ o klupskom nogometu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije