Liga nacija: Zmajevi na putu za Euro, osam rivala su im najveći protivnici

A. S.
Liga nacija: Zmajevi na putu za Euro, osam rivala su im najveći protivnici
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

Završeno je četvrto kolo UEFA Lige nacija, novoformirano takmičenje Europske nogometne federacije, u kojem je Bosna i Hercegovina na najbolji mogući način otvorila niz s tri bobjede.

Zmajevi sjajni na startu, evo kako najlakše mogu do Eura

Pobijedili smo Irce: Šta to znači i kako ćemo se plasirati na Euro?

Zmajevi blizu nagrade od 3 miliona eura, trebaju ispuniti samo jedan uvjet

Da situacija bude još interesantnija u pogledu ovog takmičenja, a samim tim i da podignemo rejting Zmajevima, kazat ćemo da su puleni selektora Roberta Prosinečkog, uz Ukrajini jedini tim sa tri pobjede. Osim BiH i Ukrajine maksimalni učinak u prve dvije divizije ima još samo Belgija i Portugal, ali su oni odigrali tek dva susreta u svojim grupama.

Zanimljiv rasplet

Po četiri pobjede imaju Finska i Gruzija, ali se oni takmiče u Diviziji C, gdje je u grupama po četiri selekcije. 

U narednim redovima napravit ćemo najveće konkurente Zmajevima u borbi za plasman na Europsko prvenstvo. Naravno, ono ništa neće biti konačno, jer će mnogo toga zavisiti koje će selekcije preko kvalifikacija za Euro izboriti plasman na završnicu 2020. godine.   

Krenimo redom, a obradit ćemo samo analizu dešavanja u prve dvije divizije, s obzirom na to da su Bosni i Hercegovini konkurenti jedino rivali iz prva dva "razreda takmičenja".

Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

DIVIZIJA A

U Grupi 1 u ovom trenutku se izdvojila Francuska. Oni u tri susreta imaju sedam bodova i jedini konkurent im je Holandija. U novembru Holandija dočekuje Francusku u petom kolu i ako "Trikolori" remiziraju, oni će biti učesnici Final Foura Divizije A. U ovoj grupi Njemačka je otpala, jer samo osvojeni bod, ne daje im nikakve šanse za prolaz dalje. 

U Grupi 2 utrku do kraja vodit će Belgija i Švicarska. "Crveni đavoli" su u prednosti, jer su dobili u prvom meču. U ovoj grupi se očekuje da obje selekcije dobiju duele s Islandom, pa će odluka u putniku na Final Four pasti 18. novembra kada Švicarska dočekuje Belgiju. 

U Grupi 3 Portugal ima dvije pobjede i veliku šansu da bude učesnik završnog turnira. Poljska je otpala, dok Italijani moraju pobijediti Portugal, i nadati se da Lewandowski i društvo naprave iznenađanje u šestom kolu. 

I na kraju, u Grupi 4 Španija je kiksala protiv Engleske, i donijela kakvu,. takvu nadu Hrvatskoj. Vatreni u slučaju pobjeda u petom (Španija kući) i šestom kolu (Engleska u gostima) bili bi prvi sa sedam bodova. Ovako, najbliži plasmanu je Španija, koja ako pobijedi Hrvatsku, ide sigurno dalje. 

U slučaju remija Hrvatske i Španije (15. novembar) te pobjede Engleske nad Vatrenima 20. oktobra, dalje će ići Engleska, jer su postigli više golova u gostima u međusobnom duelu sa "Furijom" (3:2, 1:2).

DIVIZIJA B  

Krenut ćemo s našom grupom 3. Mi smo sjajno otvorili Ligu nacija i cijela Europa nam se vidi odličnim rezultatima. Da bismo osigurali prvo mjesto neophodno je da ostanemo neporaženi u meču petog kola u Beču.

U slučaju da postignemo gol, dva ili više, a izgubimo s jednim golom razlike, bit ćemo prvi u grupi bez obzira na ishod meča u posljednjem kolu u dvoboju Sjeverne Irske i Austrije

Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

Ako kojim slučajem Zmajevi izgube sa 0:2 i sličnim rezultatom od Austrije, onda će nam trebati remi ili pobjeda Sjeverne Irske u posljednjem kolu nad istim rivalom. 

No kako Džeko, Pjanić i društvo igraju, vjerujemo da će već 15. novembra riješiti pitanje pobjednika Grupe 3.

         

Rezultati by SofaScore

U Grupi 1, Ukrajina je osigurala plasman. I oni imaju tri pobjede, iza leđima su im Češka i Slovačka. U ovoj grupi, računica je jasna. Oni su prva selekcija koja će tražiti plasman na Euro preko Lige nacija, ako već to ne ostvare kroz kvalifikacije za EP. 

U Grupi 2 još nije sve poznato. Rusija je skoro osigurala prvo mjesto. Trenutno imaju  sedam bodova, ali im plan može pokvariti Švedska, ako ostvari obje pobjede. Prvi meč između Rusije i Švedske odigran je 0:0, pa Šveđanima odgovara pobjeda s bilo kojih ishodom,

I na kraju Grupa 4 - u najboljoj poziciji je Danska. Oni imaju četiri boda iz dva duela i najbliži su da budu prvi. Jedini rivali su in reprezentativci Velsa, koji imaju šest bodova i ako u susretu petog kola pobijede Dansku, onda će oni imati priliku da preko Lige nacija odu na Euro.

Odluka u novembru

U svakom slučaju, mnogo jasnije će biti nakon 15. novembra i kasnije, kada je na rasporedu peto kolo. 

U ovom trenutku BiH ima osam rivala u borbi za plasman na Europsko prvenstvo, sedam pobjednika grupa u divizijama A i B, te Austriju.

Zmajevi, kako igraju, bez obzira na ishod Lige nacija, preko kvalifikacija za Euro bi se trebali plasirati prvi put na Europsko prvenstvo.

Sretno, Dijamantu i društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije