Liga nacija: Ko ide među elitu, ko u niži rang takmičenja

0
Anadolija
Liga nacija: Ko ide među elitu, ko u niži rang takmičenja
Foto: EPA-EFE / Srbija je u odličnom meču u Beogradu deklasirala selekciju Rusije

Večeras su na rasporedu bile preostale utakmice posljednjeg, šestog kola UEFA-inog takmičenja Lige nacija, a mečeve u svojim divizijama igrale su i nacionalne selekcije BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

U elitnoj Ligi A večeras su igrani mečevi u grupama 1 i 2 u kojima su kao osvajači grupe plasman na završni turnir Lige nacija izborile selekcije Italije i Belgije. Sinoć su to u grupama 3 i 4 uspjele Francuska i Španija.

Belgija je pobjedom od 4:2 nad Danskom ovjerila prvo mjesto u grupi 2 u kojoj je Engleska slavila sa uvjerljivih 4:0 protiv Islanda koji naredne sezone seli u Ligu B i to kao jedini tim elitne Lige A bez ijednog osvojenog boda u šest utakmica.

U Ligi B večeras su igrani mečevi posljednjeg kola u sve četiri grupe iz kojih su prolaz u elitnu Ligu A izborile selekcije Austrije, Češke, Mađarske i Velsa, dok su u niži rang, odnosno Ligu C ispali nacionalni sastavi Rumunije, Slovačke, Turske i Bugarske.

Austrija je u derbiju kola u grupi na domaćem terenu remizirala s Norveškom 1:1, a Sjeverna Irska je s identičnim rezultatom remizirala sa Rumunijom. Sjeverna Irska sa posljednjeg mjesta u grupi seli u Ligu C.

Češka je sa 2:0 savladala Slovačku i zauzela prvo mjesto u Grupi 2 iz koje će upravo Slovačka ispasti u Ligu C. Izrael je pak s minimalnih 1:0 savladao Škotsku koja je do večeras bila lider u toj grupi, ali će se morati zadovoljiti drugim mjestom.

Jedna od najneizvjesnijih grupa ovogodišnjeg izdanja Lige nacija svakako je bila Grupa 3 Lige B iz koje u elitni rang seli Mađarska, a u Ligu C kao posljednjeplasirana ide Turska.

Upravo je Mađarska večeras savladala Tursku rezultatom 2:0, a Srbija je odličnim mečem u Beogradu deklasirala Rusiju 5:0 i tako izborila treće mjesto i ostanak u Ligi B. O uzbudljivom takmičenju u toj grupi ponajbolje govori činjenica da Turskoj nije za opstanak u Ligi B bilo dovoljno ni osvojenih šest bodova, a da je Mađarska prvo mjesto zauzela sa 11 osvojenih bodova.

U preostaloj grupi divizije B Lige nacija Vels je pobjedom od 3:1 nad Finskom ovjerio prvo mjesto i prolaz u elitnu diviziju, a u borbi na dnu tabele Irska i Bugarska su remizirale bez golova i Bugari sele u Ligu C.

U Ligi C večeras su igrani mečevi u grupama 2, 3 i 4 iz kojih su u viši rang, odnosno Ligu B, prolaz izborile selekcije Armenije, Slovenije i Albanije, dok je u Grupi 1 taj uspjeh sinoć izborila i Crna Gora.

Armenci su večeras minimalnom pobjedom (1:0) savladali Sjevernu Makedoniju i od nje preuzeli prvo mjesto. U toj grupi su Gruzija i Estonije večeras remizirale bez golova, a u niži rang Ligu D sele Estonci.

Sloveniji je i remi 1:1 s Grčkom bio dovoljan za plasman u Ligu B, a Kosovo je s minimalnih 1:0 savladalo Moldaviju koja će naredne sezone igrati u nižerangiranoj Ligi D.

Albanija je prolaz u Ligu B ostvarila pobjedom 3:2 nad direktnim rivalom Bjelorusijom, a u istoj grupi Kazahstan je na domaćem terenu poražen od Litve i naredne sezone će nastupiti u nižerangiranoj Ligi D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije