Legende kluba odgovorile Delijama: Bez Bošnjaka i Hrvata ne bi bilo uspjeha Zvezde

Radiosarajevo.ba
Legende kluba odgovorile Delijama: Bez Bošnjaka i Hrvata ne bi bilo uspjeha Zvezde
Dolazak slovenskog reprezentativca Alena Omića u redove Košarkaškog kluba Crvena zvezda izazvao je dosta bure.

Delije, najvatreniji navijači Crvene zvezde, najavili u bojkot samo zato što je Omić  Bošnjak.

Tokom utakmice s grčkim Olympiacosom postavili su transparent s natpisom "Šiptar, Hrvat i balija nisu moja bratija", dok je Omić dočekan zvižducima i skandiranjem "Omiću, odlazi".

Srećom, ogromna većina navijača Crvene zvezde ne slaže se s Delijama, a podršku Omiću pružile su klupske legende Vladimir Cvetković i Ljupko Petrović.

Ljupko Petrović bio je trener Zvezdine fudbalske ekipe koja je 1991. godine u Bariju osvojila titulu europskog prvaka, dok je u isto vrijeme Vladimir Cvetković (bivši košarkaš) bio direktor kluba.

Legendarni košarkaš Zvezde i bivši direktor fudbalskog kluba Vladimir Cvetković smatra da je postupak Delija skandalozan.

"Mnogo igrača iz Hrvatske i Bosne igralo je u Košarkaškom klubu Crvena zvezda ranije, a da ne pričam koliko ih je bilo u Fudbalskom klubu. Sjetite se samo jedne od najljepših akcija u historiji Zvezde, u prvoj utakmici polufinala Kupa europskih šampiona protiv Bayerna u Munchenu, kad smo pobijedili 2:1. Rumun Belodedić je uzeo loptu i dodao je Hrvatu Prosinečkom, koji je proigrao Srbina Binića, a ovaj je centrirao i na kraju je Makedonac Pančev dao gol", prisjetio se Cvetković slavne pobjede kluba s Marakane u razgovoru za Informer. 

Ljupko Petrović kaže da nikad nije gledao koji igrač je odakle došao.

"Ranije je u Zvezdi je bilo bitno samo da li neko zna da igra ili ne. Nama su u timu bili Savićević, Šabanadžović, Prosinečki, Belodedić i niko nije postavljao pitanje odakle je ko. Sada je sve mnogo drugačije zbog rata koji se desio. Umjesto da idemo ka pomirenju, gajimo mržnju. To je uzrok ovih događaja. Zato sam se i protivio osnivanju regionalne fudbalske lige, jer bismo imali mnogo ovakvih scena", kazao je Petrović za Informer

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije