Legendarni Mehmed Baždarević danas slavi 60. rođendan

0
Radiosarajevo.ba
Legendarni Mehmed Baždarević danas slavi 60. rođendan

Na današnji dan, prije 60 godina, u Višegradu je rođen planetarno poznati fudbaler Željezničara i bivši trener reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.

Kapiten i vođa jedne od najboljih generacija Željezničara pamtit će se kao istinska legenda fudbala u BiH, koji mu je i danas okupacija.

Iako rođen u Višegradu, Mehmed Baždarević je vrlo brzo postao stanovnik Sarajeva, gdje se njegova porodica preselila nedugo nakon njegovog rođenja. Uskoro, sa samo devet godina, popularni Meša počinje trenirati, da bi samo osam godina nakon toga, kao sedamnaestogodišnjak, postao prvotimac Željezničara, kluba u kojem će se proslaviti i čiji dres će s velikim uspjehom nositi narednih deset godina.

Baždarević sa svojim tadašnjim trenerom Osimom, bio je glavna figura u genijalnom timu s Grbavice, koji je došao čak i do polufinala tadašnjeg Kupa UEFA-e, iz kojeg je nesretno ispao nakon poraza od mađarskog Videotona.

Igrajući za klub s Grbavice, Meša je postigao nešto manje od 100 golova u preko 300 utakmica, a bio je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije, u sezoni kada je sa Željezničarom igrao polufinale Kupa UEFA-e. Bio je čovjek koji je u Sarajevu, početkom osamdesetih godina predstavljao ikonu svih ljubitelja fudbala, dok je na terenu bio strašan organizator igre i razbijač protivničkih napada.

U vječitom sarajevskom derbiju, protiv gradskog rivala FK Sarajevo, nastupao je 14 puta, te je prilikom tih susreta slavio šest puta, dva puta bivao poražen, dok su šest puta Sarajevo i Željezničar remizirali za vrijeme ere Mehmeda Baždarevića.

No, nažalost, iako je igrao u sjajno generaciji Plavih, nikada nije uspio osvojiti titulu prvaka države s ovim klubom.

Nakon odlaska iz domaćeg fudbala, karijeru je gradio u Francuskoj, igrajući za Sochaux i Nimes. Posebno veliki trag ostavio je u Sochauxu, gdje i danas ima status legende.

Nakon što je BiH stekla nezavisnost, bio je predvodnik bh. selekcije na samim njim počecima, a ostat će upamćen i kao prvi kapiten reprezentacije BiH, za koju je odigrao samo dvije utakmice prije nego je okačio kopačke "o klin".

Također, igrao je i za A reprezentaciju Jugoslavije, i to u 54 susreta, u kojima je uspio postići četiri pogotka.

Godine 1998. Meša se oprostio od aktivnog igranja fudbala, nakon čega se posvećuje gradnji trenerske karijere. Prvi njegovi trenerski angažmani bili su u francuskim drugoligašima, Istresu i Grenoble, koje je uspio dovesti u najjaču fudbalsku ligu u Francuskoj, a prenoseći znanje koje je stekao kao fudbaler, tuniskog ligaša Etoile du Sahel uspijeva dovesti do finala Lige prvaka u Africi.

Također, trenirao je i katarsku ekipu Al-Wakrah.

Datuma 13. decembra 2014. godine, Mehmed Baždarević postao je novi selektor bh. reprezentativne selekcije.

Mehmed Baždarević bio je i ostao istinska legenda Željezničara. Goropadan i nemilosrdan na terenu, miran i skorman izvan njega, bio je rado viđen gost gdje god bi došao. Danas živi i radi u Francuskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije