Legendarni fudbaler preživljava kao vozač Ubera: "Erdogan mi je uzeo sve"

J. M.
Legendarni fudbaler preživljava kao vozač Ubera: "Erdogan mi je uzeo sve"
Foto: Besoccer / Hakan Sükür

Godine 2002. senzacionalno je doveo Tursku do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, na 112 utakmica za reprezentaciju postigao je 51 gol. Hakan Sükür, "Lav s Bosfora", s Galatasarayem je osvojio Kup UEFA, bio heroj Turske sve dok nije ušao u politiku i sukobio se s predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Između dvojice bivših prijatelja izbio je otvoreni sukob, Sükür se povukao iz politike, napustio Tursku i sada živi bez novca u SAD-u, mora voziti Uber i prodavati knjige da bi preživio.

"Erdogan mi je uzeo sve", požalio se 48-godišnji bivši fudbaler u intervjuu za njemački "Bild" i dodao: "Uzeo mi je slobodu, pravo na izražavanje sebe, pravo na rad. U Turskoj imam imovinu vrijednu desetine miliona dolara imovine. Ali, sve je zaplijenjeno, čak su uhapsili mog oca".

Sükür je 2015. godine krenuo u egzil u SAD nakon niza neprijatnosti koje je doživio, između ostalog, i brisanja iz historije Galatasaraya čiji je dres nosio 13 godina. 

"Na butik moje žene bačeno je kamenje, moja djeca su bila maltretirana na ulici. Primao sam prijetnje nakon svake izjave koju bih dao", prisjetio se Hakan Sükür.

"Morao sam ostaviti roditelje, a nakon što sam otišao uhapsili su mog oca. U zatvoru je dobio rak, karotidna arterija mu je bila sužena i samo zbog toga je pušten. Proces protiv njega nije obustavljen, čeka suđenje iz kućnog pritvora", kaže proslavljeni napadač.

Erdogan optužuje Süküra da je "izdajnik" i "terorista" i da je imao ulogu u državnom udaru 2016. godine. Sükür odbacuje optužbe.

"Protiv sam bilo kakvog oružanog puča", objašnjava i dodaje: "Ali, morate se zapitati ko je imao najviše koristi od državnog udara u Turskoj. Je li se režim u Turskoj poslije toga promijenio? I prema čijim se željama mijenja?"

Slavni fudbaler kaže da turski predsjednik koristi sport za promociju svoje politike.

"Fudbal, kao i mnoge druge oblasti u Turskoj, nije slobodan i nije autonoman", rekao je za "Bild".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije