Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

16
Radiosarajevo.ba
Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'
Foto: Printscreen / Predrag Pašić

Bivši jugoslovenski fudbaler Predrag Pašić (65) rođen je i odrastao je u Sarajevu, a upravo u dresu istoimenog kluba ispisao je stranice historije.

Malo je falilo da završi u Crvenoj zvezdi, gdje je projektovano da bude "novi Džajić", ali je umjesto toga igrao za Stuttgart i Munchen 1860, da bi nakon igračke karijere prošao i pravu životnu dramu.

Zajedno sa suprugom je završio na ulici 2020. godine zbog sudskog postupka koji je, kako tvrdi Predrag Pašić, odrađen iza njihovih leđa.

Marija Šerifović najavila koncert u Sarajevu: Nakon šest godina ponovo u Zetri

Marija Šerifović najavila koncert u Sarajevu: Nakon šest godina ponovo u Zetri

On je prije više od 30 godina dobio na korištenje poslovni prostor (umjetničku galeriju, op.a.) koja je inače bila vlasništvo Moše Isaka Alkalaja, koji je Sarajevo napustio tokom Drugog svjetskog rata.

To mu je na kraju oduzeto, ali uprkos tome nije okrenuo leđa svom Sarajevu.

"Ja nisam bio odgovarajuće "nacionalne pripadnosti" niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne vjeroispovijesti. Kad mi Srbi kažu 'kako to da nisi Srbin?', kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji", ispričao je Predrag Pašić nedavno u podcastu "Balkan Rules".

Zatim je rekao...

"Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac - pravoslavac", naglasio je on.

Potom je dodao...

"Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobjegnem od svog porijekla, ali sam ja Bosanac - Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dvije države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena", zaključio je Predrag Pašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije