Kraj najluđe šampionske utrke stoljeća: Tri ekipe imale titulu u rukama u zadnjih pet minuta sezone

0
Radiosarajevo.ba
Kraj najluđe šampionske utrke stoljeća: Tri ekipe imale titulu u rukama u zadnjih pet minuta sezone
Foto: Facebook / Royal Antwerp šampioni Belgije nakon 66 godina

Nezapamćena nogometna drama u Belgiji dešavala se pred očima fanova do zadnjeg trenutka utakmica.

Tri različita kluba su bili prvaci Belgije od 89. do 95. minute zadnjeg kola u sezoni. Bilo je situacija da šampionska trka traje do posljednjeg minuta sezone, ali nikada da se to poklopi do posljednje sekunde sezone.

U 'šok završnici' sezone je na kraju slavio Antwerpen. On je šampion Belgije iako je do 89. minute bio trećeplasirani na tabeli.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Veliki Stari iz Grada dijamanta je dočekao titulu poslije 66 godina čekanja. Do 89. minute je šampion bio Union Saint-Gilloise koji je titulu čekao 88 godina. I na kraju završio kao trećeplasirani. Od 89. do 94. minute je šampion bio Genk koji je najveći dio sezone proveo kao prvoplasirani.

Ukratko, ovako se situacija odvijala u posljednjih 90 minuta sezone:

Šampion Antwerpen - Šampion Genk - Šampion Union - Šampion Genk - Šampion Antwerpen. Sve u 90 i nešto minuta.

U play-offu je Antwerpen poveo trku, Genk skoro ispao iz nje, a Union u pretposljednjem kolu preživio smrtnu presudu kada je došao do sretnog remija u Antwerpenu i zaustavio domaćina da već tada osvoji titulu. Uoči posljednjeg kola je Antwerpenu pobjeda u Genku značila titulu.

Helikopter sa šampionskim trofejom je kružio iznad Genka i Brisela i čekao rasplet. Djelovalo je da poslije prvog poluvremena neće biti ni nagovještaja raspleta na belgijski terenima.

Prvih 44 minuta posljednjeg kola je šampion bio Antwerpen kojem je odgovarao remi bez golova na oba stadiona. Čak je bio bolji tim u Genku i imao sjajnu šansu preko Vincenta Janssena da povede.

Domaćin je imao računicu, osluškivao da Club Brugge odoljeva u Briselu, vrebao... I dočekao! Kada je Nigerijac Arokodare doveo Genk u vodstvo, popularni Štrumfovi su preuzeli čelo tabele. I bili šampion u svlačionici... Od 45. do 46. minute. Tačno tih 15 minuta pauze.

U 58. minuti je Antwerpen izjednačio u Genku golom Hirana Kerka! Imao je tim Marka van Bomela tada više od pola sata igre da preokrene i osvoji titulu. Krenuo je na 'sve ili ništa'.

Za to vrijeme u Dudenparku, Union je igrao ofanzivan nogomet. Tražio je taj drugi gol kojim će sve riješiti, strah se nije uselio u kosti njegovih igrača. Kako to biva kada promašite mnogo zicera,  poslije kornera u 89. minutu i loše rekacije golmana Morisa, Japanac Homa je zatresao mrežu Uniona i sklonio mu titulu 'ispred nosa'.

Met deze kanonskogel van Toby Alderweireld word Royal Antwerp de kampioen van België. In een spannende apotheose waar 3 clubs nog kampioen konden worden van België in de laatste speelronde

Posted by De trots van Mokum on Sunday, June 4, 2023

Genk je samo trebalo da izdrži na svom terenu, da sačuva 2:1... Ali bomba veterana Tobyja Alderweirelda u 94. minuti je ostavila Šrumpfove bez titule. I bacio ih čak na treće mesto u tom momentu. Antwerpen je opet iskočio na vrh, ali Brugge je u Briselu dao još jedan i slavio konačnih 3:1 što je značilo da je Genk drugi, a Union treći i da ide u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Antwerpen je protiv nokautiranog Genka sačuvao 2:2 i poslije 66 godina postao prvak Belgije.

❤️🤍 KAMPIOEN 2022-2023 ❤️🤍

Posted by Royal Antwerp F.C. on Sunday, June 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije