Kraj jedne ere: Odlaze posljednji fudbalski romantici zaljubljeni u svoj klub

F. Z.
Kraj jedne ere: Odlaze posljednji fudbalski romantici zaljubljeni u svoj klub
Foto: EPA-EFE / Daniele De Rossi

Italija je jedan od posljednjih bastiona fudbala. Barem onakvog kakvim ga vole navijači. Svjedoci smo suludih transfera za 222 miliona eura, a iako je italija među prvima počela "gađati" fudbalsku javnost suludim ciframa, romantika je preživjela na Apeninima.

Sjetimo se samo reakcije Vatikana na 30 miliona eura, koliko je Inter izdvojio za Christiana Vierija početkom ovog milenija. Šta li bi ti isti ljudi rekli danas za transfere Neymara, Coutinha, Dembelea, Pogbe... Ipak, ima onih koji su ostali imuni na bezbroj "ljubičastih novčanica". 

Ukoliko niste samo konzument fudbala koji uživa vikendom uz silne TV prijenose, nego navijač nekog kluba, onda vam je lojalnost fudbalera kluba nešto što iznimno cijenite.

Ipak, vremena u kojima su se fudbaleri doživotno vezali za jedan klub su iza nas. Stigao je moderni fudbal i donio novac kojim se kupuje sve.

"Pare, pare pokreću svijet, politiku i nogomet..."

Tako na onoj najvećoj sceni fudbaleri iz svojih klubova odlaze u PSG, Manchester City, Real Madrid, Barcelonu i druge bogate klubove svijeta. Dok fudbaleri iz takozvanih malih liga idu one najbolje kako bi osigurali svoju egzistenciju i igrali na najvišem nivou.

Ipak, nisu svi takvi. Ima i onih koji će odabrati manja primanja, manje, znatno manje trofeja, manje velikih noći u Ligi prvaka... Serie A je mjesto gdje takvi fudbaleri još uvijek postoje. Šta reći za jednog Antonia Di Natalea koji je od 2004. do 2016. godine nosio dres Udinesea. Osvojio je i titulu prvaka svijeta s Italijom, dva puta je bio najbolji strijelac lige - Capocannoniere, mogao je izabrati klub u kojem će igrati, ali je ostao "Zebra" do kraja.

Ili recimo, Simone Veragssola, čovjek koji je od 2003. do 2015. godine nosio dres Spezije. Mogao je "ubosti" još koji dobar ugovor na Apeninima u nekom "većem" i bogatijem klubu, ali je ostao u Speziji.

A znate li Letećeg magarca, najpoznatijeg od svih u gradu Romea i Julije. Sergio Pellissier je u Chievo došao 2000. godine i samo jednu sezonu odigrao je na posudbi u SPAL-u. U Ferari se zaljubio u svoju sadašnju suprugu, a potom je procvjetala i ljubav u gradu najpoznatije svjetske ljubavi. Kao Romeo u Juliju, tako se i Pellissier zaljubio u Veronu.

Niti jedna druga liga na svijetu nema toliko legendi, svjetskih legendi, koje su čitav život posvetile jednom klubu. Paolo Maldini, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Javier Zanetti, Francesco Totti... I sada Daniele De Rossi.

Došao je kraj jedne ere. Odlazi još jedan iz plejade onih koji svoj klub vole najviše na svijetu. "To vam je isto kao da ostavite svoje siromašne roditelje kako bi živjeli s bogatim strancima", rekao je Francesco Totti kada je basnoslovnim novčanima svotama ispred njegovih očiju mahao Florentino Perez.

Njegov put slijedio je i Daniele De Rossi. Nakon 18 godina odlučio je i on reći zbogom Vječnom gradu, bordo dresu i navijačima koji će uvijek cijeniti njegovu odluku da ostane vjeran Rimu.

Zbogom kapitenu, hvala ti za ljubav, romantiku, hvala ti za fudbal! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije