Kome "Zlatna lopta": Hoće li šampion ponovo ostati kratkih rukava

1
Radiosarajevo.ba
Kome "Zlatna lopta": Hoće li šampion ponovo ostati kratkih rukava
Foto: EPA-EFE / Leo Messi

Nagradu za najboljeg igrača na šest posljednjih Svjetskih prvenstava nije dobio fudbaler iz šampionskog sastava i bit će zanimljivo hoće li se ta tradicija nastaviti.

Prije četiri godine dobio je Luka Modrić, a ne neko iz šampionske Francuske. Četiri godine ranije Lionelu Messiju je pripala nagrada uprkos porazu od Njemačke. Na SP 2010. godine smo vidjeli još veći parodoks. Nagrada je pripala Dijegu Forlanu iz Urugavaja, iako su finale igrali Španija i Nizozemska.

Italija je 2006. bila najbolja, a FIFA je priznanje dala Zinedinu Zidanu, a 2022. godine u Južnoj Koreji gdje smo vidjeli dominaciju Brazilca Ronalda odlučeno je da Zlatna lopte ode u ruke Olivera Kahna. Slično je bilo i 1998. godine, Francuska je uzela "boginju", a Ronaldo "Zlatnu loptu". Posljednji put kada je šampion svijeta dao i zvanično najboljeg igrača turnira bilo je na Mundijalu 1994. Tada je najbolji bio Romario.

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Mundijal u Kataru: Messi ili Mbappe, bitka za "boginju"

Mundijal u Kataru: Messi ili Mbappe, bitka za "boginju"

Ono što je sigurno da će otići u ruke Argentinca ili Francuza. Kandidat Gaučosa je definitvno Lionel Messi, a kod Trikolora Kylian Mbappe. Istina, tu kandidiraju još Julian Alvarez, ali i Olivier Giroud i Antonie Griezmann koji igra sjajan turnir, mada je malo vjerovatno da će neko pored prve dvojice dobiti priznanje.

Kada je u pitanju lista strijelaca ovu listu sa po pet golova predvode prve zvijezde ovogodišnjih finalista - Messi i Mbappe. Za tiitulu najboljeg strijelca turnira još konkurišu također članovi reprezentacija Argentine i Francuske - Giroud i Alvarez, koji su postigli po četiri pogotka.

/ Anketa

Ko će biti svjetski prvak u Kataru?
Rezultati

Kapiten Argentine Messi dijeli prvo mjesto i po broju asistencija. Sa po tri asistencije na vrhu su još Francuz Griezmann, kao i Englez Harry Kane i Portugalac Bruno Fernandez, koji su završili nastupe u Kataru. Ukoliko Messi bude najbolji u ove dvije kategorije postat će prvi fudbaler u historiji kojem je to pošlo za nogom, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije