Ko je novi trener FK Sarajevo: Upoznajte slovenskog Mourinha koji stiže na Koševo

1
Radiosarajevo.ba
Ko je novi trener FK Sarajevo: Upoznajte slovenskog Mourinha koji stiže na Koševo
Foto: EPA - EFE / Simon Rožman

MiUprava FK Sarajevo odlučila je da će novi trener ovog kluba biti Simon Rožman. 

Slovenački trener dolazi u tandemu s bivšim reprezentativcem Bosne i Hercegovine Senijadom Ibričićem, koji će zamijeniti Ajlu Alimanović, bivšu sportsku direktoricu FK Sarajevo.

Rožman na klupi mijenja Mirzu Varešanovića, koji je trenersko mjesto napustio sporazumnim raskidom ugovora nakon ispadanja od ekipe Torpedo Kutaisi u prvom pretkolu Konferencijske lige. 

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Simon Rožman je bivši igrač, mada se ne može pohvaliti bogatom igračom karijerom. Igrao je za Celje, Mons Claudius i Kovinar Štore, a u prvoj ligi Slovenije ima samo jedan nastup u karijeri. 

Međutim, može se pohvaliti boljom karijerom u trenerskom poslu. Njime se bavi od 2014. godine, a vodio je ukupno četiri kluba. Počeo je karijeru u Celju, gdje je proveo prve četiri godine. Zatim je tri godine proveo kao strateg Domžala, te dvije na klupi hrvatske Rijeke. 

Simon Rožman
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Simon Rožman

Od 2021. godine, kada je napustio Rijeku, vodio je redom Maribor, Domžale i Celje, ali se nije dugo zadržavao ni u jednom klubu. 

Interesantno je da je 2021. godine na klupi Maribora zamijenio legendu Juventusa Maora Camoranesija, ali se nije dugo zadržao - loši rezultati značili su otkaz nakon samo devet kola. 

U karijeri je uspio osvojiti dva trofeja, i to dva kupa. Jedan s Domžalama, a jedan s Rijekom, gdje je bio i najuspješniji, prema procentu pobjeda. Ukupno je 53 posto utakmica je pobijedio na klupi kluba iz Hrvatske. S Rijekom je čak uspio ući i u grupnu fazu Europske lige. 

On je jedan od rijetkih trenera, koji je u novijoj nogometnoj historiji NK Rijeka, 'uspio' uvezati tri uzastopna poraza. Otišao je nakon poraza od Hajduka (0:1) 27. februara 2021.godine.

Husref Musemić reagovao na izbor novog trenera FK Sarajevo: 'Ako misle da je to najbolje rješenje..'

Husref Musemić reagovao na izbor novog trenera FK Sarajevo: 'Ako misle da je to najbolje rješenje..'

Važno je spomenuti i da za Simona Rožmana njegovi prijatelji kažu da je 'slovenski Jose Mourinho'. On je brend Slovenije, trener u koji se mnogo ulagalo, veoma je jak na taktičnom planu. 

Laptop ne ispušta iz ruke, veoma voli PowerPoint prezentacije gdje igračima svog tima do u detalje opiše koji su mu zadaci, šta treba raditi, kako da poboljša igru...

Poznat je i kao veliki motivator. Tome svjedoče mnoge izjave njegovih bivših igrača, ali i ovaj snimak kojeg je objavio njegov bivši klub Domžale. Možete ga vidjeti ovdje: 

🎶 Nikoli ne odnehamo, gorimo od strasti Naj se tresejo Domžale, gremo zdej vsi! 🎶

Posted by NK Domžale on Saturday, May 20, 2023

Uz Luku Elsnera, koji radi u Francuskoj, Simon Rožman je nogometni trener u kojeg se u Sloveniji veoma mnogo ulagalo. Očekuje se da to i opravda, te jednog dana preuzme Sloveniju kao selektor.

Sada će preuzeti užarenu klupu FK Sarajevo. Nakon ispadanja iz Europe, navijači Bordo tima će sigurno očekivati borbu za titulu. To sugerišu i pojačanja koja su dovedena ovo ljeto.

Ipak, to će biti težak zadatak, čak i za jako kvalitetnog trenera poput Rožmana. Situaciju gorom čini poraz (1:2) na startu sezone od FK Sloga Doboj. Olakšavajuća okolnost je što će fudbaleri i novi strateg FK Sarajevo opet imati podršku navijača, popularnih Hordi Zla, koji su prekinuli bojkot nakon što su klub napustili Varešanović i Alimanović. 

Svoj debi imat će u subotu, 5. augusta, na prijateljskoj utakmici protiv Hajduku na splitskom Poljudu. Službeni debi imat će sedam dana kasnije protiv HŠK Posušje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije