Ko je bio Mino Raiola i ko su mu bili klijenti: Od konobara do milionera

0
Radiosarajevo.ba
Ko je bio Mino Raiola i ko su mu bili klijenti: Od konobara do milionera
Foto: EPA-EFE / Ko je bio Mino Raiola i ko su mu bili klijenti

Najveći, najpoznatiji i vjerovatno najsposobniji fudbalski menadžer svih vremena Mino Raiola napustio nas je danas.

Zaljubljenici u fudbalsku igru, ali i oni koji samo površno prate ovaj sport, sigurno su čuli za Raiolu jer je poznatiji čak i od brojnih fudbalera.

Rođen je u Italiji, ali se kao beba s porodicom preselio u Nizozemsku. Trenirao je fudbal u to vrijeme, ali brzo je shvatio da neće napraviti veliku karijeru pa se posvetio studiranju. Završio je pravo, a odmah nakon toga otvorio menadžersku agenciju i počeo zastupati fudbalere. U međuvremenu, radio je i kao konobar u porodičnom restoranu.

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

Njegova 'zlatna koka' i najveći klijent bio je Zlatan Ibrahimović. Tada mladi Šveđanin, na početku karijere, tražio je agenta i obratio se prijatelju za pomoć. Ovaj mu je ponudio agenta Davida Beckhama i dodao:

"Ima još jedan lik, ali..." Ibrahimović ga je upitao 'Šta ali?' "Lik je 'mafioso'", rekao mu je prijatelj, a Ibrahimović uzvratio 'To je OK'.

"Tip zapravo nije bio 'mafioso'. Samo je tako izgledao i tako se ponašao. Njegovo ime bilo je Mino Raiola", napisao je kasnije Zlatan u biografiji.

Kasnije su njih dvojica postali veliki prijatelji. Raiola je radio na Zlatanovim transferima u Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, Manchester United, PSG, Los Angeles Galaxy... Skupa su zaradili nevjerovatan novac.

Ibrahimović je samo jedan od Raiolinih poznatih klijenata, jer je poznati menadžer zastupao i Paula Pogbu, Matthijsa De Ligta, Gianluigija Donnarummu, Marca Verrattija, ali i najveću zvijezdu od svih u ovom momentu - Erlinga Haalanda.

Mino Raiola je govorio sedam jezika - italijanski, engleski, njemački, španski, francuski, portugalski i nizozemski.

Najveća tuga je činjenica da je u trenutku smrti imao svega 54 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije