Kazanj: Prvi grad s muslimanskom većinom koji će biti domaćin Mundijala

Radiosarajevo.ba
Kazanj: Prvi grad s muslimanskom većinom koji će biti domaćin Mundijala
Kada se ljetos – izvještavajući s Kupa konfederacije – javio iz ruskog Kazanja, reporter njemačkog javnog servisa ZDF bio je impresioniran suživotom muslimana i hrišćana u Republici Tatarstan.

Čak i poslovica kaže: "Zagrebi Rusa i naći ćeš Tatarina". Mnoge poznate ličnosti Rusije su Tatari, od pisca Nikolaja Karamzina, reformatora ruskog jezika i autora Istorije države ruske čije je prezime nastalo od tatarskog Kara-murza, preko ikone ruskog baleta Rudolfa Nurejeva, tenisera Marata Safina i njegove sestre Dinare, pa do manekenke Irine Shayk (Shaykhlislamova).

Tatarske krvi imaju u sebi i gimnastičarke Alina Kabajeva i Alija Mustafina, ruska pjesnikinja Bela Ahmadulina, pisac Aleksandar Kuprin, glumac Charles Bronson, fudbalski golman Rinat Dasajev…

Kup konfederacije, održan kao uvertira za Svjetsko prvenstvo u Rusiji narednog ljeta, održan je i u Kazanju, glavnom gradu Tatarstana. Iako u ovoj ruskoj republici žive 173 nacije, dominiraju Tatari i Rusi.

kazan_02.jpg - undefined

Foto: wiki

Na prostoru cijele republike više je Tatara, dok je u glavnom gradu Kazanju skoro podjednak broj pripadnika oba naroda, uz blagu muslimansku većinu kada je riječ o religijskoj pripadnosti. To znači da će Kazanj biti prvi grad s muslimanskom većinom koji će biti domaćin završnice Svjetskog fudbalskog prvenstva.

Šest utakmica narednog Mundijala bit će održano na supermodernoj Kazan Areni koja je dom lokalnog fudbalskog kluba Rubina, dvostrukog prvaka Rusije. Stadion kapaciteta 45.379 sjedećih mjesta otvoren je u julu 2013. godine, a izgradnja je koštala 450 miliona dolara.

Narednog ljeta na Kazan Areni bit će odigrane utakmice Francuska – Australija (grupa C), Iran – Španija (grupa B), Poljska – Kolumbija (grupa H), Njemačka – Južna Koreja (grupa F), te po jedan susret osmine- i četvrtfinala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije