Kakve brojke: Manchester City jači od Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Kakve brojke: Manchester City jači od Bosne i Hercegovine
Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja, ovog ljeta imao je mnogo novca na raspolaganju. Toliko da "Građanima" na budžetu mogu pozavidjeti mnoge države.

Nakon što je klub bogatih arapskih vlasnika u prošloj sezoni Premier League zaostao 15 bodova za šampionom Chelseajem, a u Ligi prvaka ispao u osmini finala, Guardiola je dobio više novca za jačanje igračkog kadra.

U ljetnoj pauzi Manchester City je već utrošio 240,5 miliona eura za šest novih igrača! To ne bi trebao biti kraj shopping ture jer se najavljuje da bi Guardioala mogao ući u trku s Realom za Kyliana Mbappe, koji vrijedi – 180 miliona eura.

Samo za jačanje odbrane Manchester City je utrošio 178,5 miliona eura! Toliko su zajedno koštali Benjamin Mendy (57,5 miliona eura), Kyle Walker (51), Danilo (30) i golman Ederson (40)!

Velika suma koju je Manchester City utrošio za jačanje posljednje linije navele je neke analitičare da usporede potrošnju Građana s godišnjim budžetima ministarstava odbrane pojedinih država.

Rezultat poređenja: Manchester City je potrošio više novca za odbranu nego što 47 zemalja troši za... odbranu. Pokazuju to podaci Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja iz Stockholma (SIPRI).

Među zemljama koje mogu pozavidjeti Manchester Cityju na budžetu "ministarstva za odbranu" nalazi se i Bosna i Hercegovina: Prema SIPRI-ju BiH izdvaja 164 miliona dolara, odnosno 140 miliona eura. Dakle, skoro 40 miliona eura manje od odbrane Manchester Cityja!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije