Kako je Celtic prethodnih sezona igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka

F. Z.
Kako je Celtic prethodnih sezona igrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka
Foto: EPA-EFE / FC Celtic

Škotski prvak Celtic protivnik je Fudbalskog kluba Sarajevo u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a prvi duel prvaka Bosne i Hercegovine i Celtica bit će odigran sutra, 8. jula 2019, na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Celtic je gotovo redovni učesnik grupne faze Lige prvaka, ali bude sezona kada Kelti ne ostvare željeni rezultat, a to je uvijek plasman među 32 najbolje ekipe Europe. Nakon što je Glasgow Rangers bankrotirao i počeo od četvrte lige, počela je i Celticova dominacija u Škotskoj, koja traje već osam uzastopnih sezona.

U prethodnih sedam sezona Celtic se u grupnu fazu Lige prvaka uspio plasirati četiri puta, dok su se tri puta morali zadovoljiti nastupom u Europskoj ligi. Od ta četiri nastupa u Ligi prvaka dva je izborio sadašnji trener Celtica Neil Lennon koji je klub napustio u maju 2014. godine, prije nego što će se vratiti ove sezone na Celtic Park.

Lennon je u grupnoj fazi Lige prvaka zaigrao dva puta zaredom, a u sezoni 2012/2013. uspio se plasirati i među 16 najboljih. Svi još uvijek pamte onaj duel sa Barcelonom na Celtic Parku (2:1) kada su Kelti slavili svoj 125. rođendan. Kasnije je bolji bio Juventus ukupnim rezultatom 5:0.

Celtic je prošle godine također krenuo od prvog pretkola, a tu su izbacili Alashkert iz Jerevana ukupnim rezultatom 6:0. U drugom pretkolu igrali su sa starim znancima Rosenborgom. Celtic je bio bolji kući rezultatom 3:1, dok je u revanšu bilo bez golova. Škoti su ispali u trećem kolu kvalifikacija od atinskog AEK-a. Bilo je 1:1 u Glasgowu i 2:1 za AEK u Atini. Celtic se grupne faze Europske lige domogao s ukupnih 4:1 protiv litvanske Suduve. Prošli su grupu sa Salzburgom, Rosenborgom i Leipzigom, a u nokaut fazi bolja je bila Valencija s ukupnih 3:1.

U sezoni 2017/2018. Celtic se plasirao u grupnu fazu. U kvalifikacijama za Ligu prvaka u drugom kolu slavili su protiv Linfielda iz Sjeverne Irske s ukupnih 6:0. Potom su savladali Rosenborg s ukupnih 1:0. U Norveškoj su slavili, a kod kuće igrali bez golova. Za prolaz dalje razbili su Astanu kući 5:0 u play offu, pa im nije smetao ni poraz u gostima rezultatom 4:3.

U grupnoj fazi Lige prvaka upisali su pobjedu protiv Andrlechta i pet poraza u grupi sa PSG-om, Bayernom i već pomenutim Belgijancima. Takmičenje su na proljeće nastavili u Europskoj ligi. Slavili su 1:0 protiv Zenita, a potom su s 3:0 poraženi u Rusiji.

Sezonu ranije opet su zaigrali u grupnoj fazi Lige prvaka. U prvom pretkolu poraženi su šokantno od gibraltarskog Lincolna 1:0, a onda su slavili 3:0 na domaćem terenu. Astanu su potom izbacili s ukupnih 3:2. Pogodak vrijedan plasmana dalje postigao je Moussa Dembele s bijele tačke u 92. minuti susreta. U posljednjem kolu kvalifikacija slavili su s ukupnih 5:4 protiv izraelske Hapoel Beer Sheve.

U grupi s Barcelonom, Manchester Cityjem i Borussijom Monchengladbach osvojili su tri boda iz tri remija, a dva su bila protiv Manchester Cityja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije