Jozo je bio veliki fudbaler i još veći čovjek

Radiosarajevo.ba
Jozo je bio veliki fudbaler i još veći čovjek
Komemoracija legendi Fudbalskog kluba Željezničar Josipu Bukalu održana je danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo s početkom u 12 sati.

Jedan od najboljih igrača u historiji FK Željezničar Josip Bukal preminuo je u Sarajevu u 71. godini prije tri dana poslije teške bolesti.

Legendarni Jozo je rođen i odrastao u Okešincu kod Ivanić-Grada, a fudbal je počeo trenirati u sarajevskom Željezničaru čiju je omladinsku školu prošao. Za prvi tim debitirao je u sezoni 1963./64., a za Željezničar je igrao do 1973. godine. U 290 službenih utakmica za Željezničar postigao je 128 golova, te je drugi najbolji strijelac u klupskoj povijesti, piše Sport1.

Nakon deset godina igranja za Željezničar odlazi u belgijski Standard iz Liègea, a 1974. godine bio je najbolji strijelac Kupa UEFA s 12 golova. Nakon tri godine u Belgiji vraća se u Željezničar gdje 1978. okončava igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 24 utakmice i postigao 10 pogodaka. Debi za reprezentaciju imao je 12. oktobra 1966. u Tel Avivu na prijateljskoj utakmici s izraelskom reprezentacijom. Na istoj utakmici bio je dvostruki strijelac. Ukupno je odigrao 24 utakmice i postigao 10 golova za najbolju selekciju tadašnje SFRJ. Po završetku karijere bavio se trenerskim pozivom.

U prepunoj sali centra na Grbavici od Bukala su se govorom oprostili Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar, Zdenko Jelić, dugogodišnji funkcioner kluba s Grbavice.

Danas su se prilikom oproštaja od pokojnog Maneta na jednom mjestu okupila mnoga lica iz svijeta sporta, a pogotovo fudbala u našem glavnom gradu. Branimir Jelušić, Edin Sprečo, Mirsad Fazlagić, Fahrudin Prljača, Boris Bračulj, Enver Hadžiabdić, Džemal Šerbo, Tarik Hodžić, Suad Karalić, Mirsad Fazlagić, Refik Muftić, Kemal Kozarić, Elvedin Begić, Bulend Biščević, Dino Džurbuzović, Mišo Smajlović, Adin Mulaosmanović, Adir Adžem, Galib Kulovac, Mustafa Demir i mnogi drugi došli su danas da se oproste od Bukala i na ovaj način daju podršku porodici legendarnog fudbalera.

Sahrana Josipa Bukala bit će održana danas u 15 sati na groblju u Donjim Miljevićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije