Jednom od najvećih njemačkih klubova prijeti propast, spreman je prodati stadion da se spasi

0
Radiosarajevo.ba
Jednom od najvećih njemačkih klubova prijeti propast, spreman je prodati stadion da se spasi
Foto: EPA - EFE / Schalke 04 pred ispadanjem u treći rang

Jedan od najpopularnijih klubova u Njemačkoj, Schalke 04, proživljava najgore dane svoje bogate historije.

Posljednjih nekoliko godina bilo je vrlo turbuletno za sedmerostrukog prvaka države i nekadašnjeg osvajača Kupa UEFA, koji je ispao iz Bundeslige 2021. godine, ekspresno se vratio i onda prošle sezone ponovo ispao u niži rang.

Ovog puta brzog povratka neće biti, već im ozbiljno prijeti ispadanje u treći rang njemačkog fudbala, s obzirom da ih od zone ispadanja trenutno dijele samo dva boda.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Sve je to posljedica katastrofalnog rada kluba u posljednjem desetljeću, gdje se posebno ističu brojni odlasci igrača iz kluba potpuno besplatno.

Ono što je još veći problem za Schalke, kako je još početkom godine objavio njemački Sky, jest činjenica da finansijski ne mogu preživjeti ispadanje u treći rang. Klub je ovisan o prihodima koje dobija igrajući u 2. Bundesligi, a pretpostavlja se da s većinom igrača imaju klauzule o besplatnom raskidu ugovora.

Njemački fudbalski savez im stoga, u slučaju ispadanja, iz finansijskih razloga neće izdati licencu za treći rang takmičenja. To znači da bi klub direktno ispao u četvrtu ligu koja se igra po regionalnom sistemu i koja je većinom amaterska.

Vrlo je upitno bi li Schalke uopće mogao nastaviti funkcionsati na takav način te se u njemačkim medijima spominje i mogućnost da se klub ugasi zauvijek.

Bila bi to ogromna šteta za tradiciju njemačkog fudbala, a Bild danas navodi kako su u klubu pronašli rješenje za taj problem, odnosno posljednju slamku spasa.

Naime, u slučaju ispadanja su u Schalkeu spremni prodati Veltins Arenu, vlastiti stadion, a sve kako bi klub ostavili na životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije