Jedan i jedini Sergej Barbarez danas slavi 50. rođendan

1
Radiosarajevo.ba
Jedan i jedini Sergej Barbarez danas slavi 50. rođendan
Foto: Facebook/EPA / Barbarez danas slavi 50. rođendan

Legendarni kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez danas slavi 50. rođendan.

Barbarez se od najdražeg dresa oprostio davne 2006. godine, ali navijačima je do dana današnjeg miljenik.

Jedan od najvećih razloga za to su dešavanja sa beogradskog stadiona Marakana kada je Barbarez tražio od glavnog suca da prekine utakmicu tokom drugog poluvremena kada su domaći navijači gađali svim i svačim simpatizere Bosne i Hercegovine.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Osim po tome, navijači ga pamte po uvijek bezuslovnoj borbi za nacionalni dres. Za reprezentaciju je upisao ukupno 47 utakmica u periodu od 1998. do 2006. godine i postigao 17 golova. Posljednje mečeve u reprezentativnom dresu igrao je na poziciji štopera, iako je tokom čitave karijere bio napadač.

Barbarez se od reprezentacije oprostio u oktobru 20016. a posljednji meč bio mu je onaj u gostima kod Moldavije kada su Zmajevi odigrali 2:2.

Tokom karijere igrao je isključivo u Njemačkoj gdje je nosio dresove Hannovera, Union Berlina, Hanse Rostock, Dortmunda, HSV-a i Bayer Leverkusena.

U 330 bundesligaških utakmica postigao je 95 golova. Najveći individualni uspjeh karijere mu je titula najboljeg strijelca Bundeslige iz sezone 2000/01 kada je, skupa sa Dancem Ebbeom Sandom, postigao 22 gola i podijelio mjesto prvog golgetera šampionata.

Barbarez je nekoliko puta bio kandidat za selektora Zmajeva, a najbliži klupi bio je kada se posljednji put birao selektor, početkom ove godine, ali tada su ljudi iz Saveza povjerenje odlučili ukazati Ivaylu Petevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije