Japanski navijači objasnili zašto čiste stadione nakon utakmica: "Atarimae"

1
Radiosarajevo.ba
Japanski navijači objasnili zašto čiste stadione nakon utakmica: "Atarimae"
Prtscr / Twitter / Japanci čiste stadion u Kataru

Japanski navijači stekli su divljenje cijelog svijeta čisteći tribine na stadionu nakon utakmica na Svjetskom prvenstvu - ali zašto to rade?

Japanski navijači skupljaju smeće i na utakmicama u kojima se i ne natječu, pa je Al Jazeera odlučila pitati navijače zašto to rade.

"Naše srce je čisto, pa i tribine moraju biti čiste. To znači da je ekipa dostigla svoju sudbinu", rekao je jedan navijač nakon njihove zapanjujuće pobjede od 2-1 nad Njemačkom.

Maturanti Pete gimnazije prošetali Sarajevom u čast ubijenom Farisu Pendeku

Maturanti Pete gimnazije prošetali Sarajevom u čast ubijenom Farisu Pendeku

Japanski navijači oduševili publiku u Kataru: 'Ne ostavljamo smeće iza sebe. Pokazujemo poštovanje'

Japanski navijači oduševili publiku u Kataru: 'Ne ostavljamo smeće iza sebe. Pokazujemo poštovanje'

Brojni navijači također su spomenuli riječ 'atarimae', što u prijevodu znači 'iznošenje očitog'.

Jedan je rekao: "Ono što su nas naučili jest da je atarimae ostaviti stvari čišćima od onoga kako ste ih našli. I da uvijek trebamo izraziti zahvalnost."

Neko drugi je dodao: "To je zato što su nas to naučili roditelji i kroz obrazovanje."

Dok je jedan navijač koji je nosio plave plastične vrećice koje je podijelio svojim navijačima objasnio: "Distribuiramo ove vrećice svima koji sjede na sjedalima za japanske navijače. Urediti i očistiti kada odemo manifestacija je naše kulture."

Zanimljivo je da su japanci u Kataru pokrenuli i trend čišćenja, pa su i navijači Maroka pospremili nered na stadionu, a navijači Australije čistili su ispred stadiona.

"To nije samo dio njihove fudbalske kulture, već dio japanske kulture", objasnio je novinar Scott McIntyre za BBC 2018. "Često čujete ljude kako kažu da je fudbal odraz kulture. Važan aspekt japanskog društva je osigurati da sve bude apsolutno čisto i to je slučaj u svim sportskim događajima, a svakako i u fudbalu."

Japanski navijači očistili tribinu nakon utakmice sa Kolumbijom

Japanski navijači očistili tribinu nakon utakmice sa Kolumbijom

Podsjetimo, japanski navijači imaju historiju kada je u pitanju pospremanje smeća na svjetskoj nogometnoj sceni. Godine 2018., nakon srceparajućeg poraza u posljednjim sekundama osmine finala Svjetskog prvenstva protiv Belgije, zaradili su poštovanje miliona kad su počistili Rostov Arenu.

A godinu dana kasnije, ponovno su pokazali svoju klasu nakon što je dio navijača pokupio smeće na Roazhon Parku nakon pobjede njihove momčadi nad Škotskom od 2-1 u grupi D Svjetskog kupa za žene.

Pogledajte i kako su u Kataru ostavili svlačionicu nakon utakmice:

Svoju kampanju u Kataru započeli su savršeno, pobjedom nad Njemačkom. U svojoj drugoj utakmici u grupi E u nedjelju (26. novembra) susreću se s Kostarikom. Sretno, Japan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije