Iz Srbije zaprijetili napuštanjem EURO-a: "Ovo nije zapamćeno u historiji fudbala"

13
Radiosarajevo.ba
Iz Srbije zaprijetili napuštanjem EURO-a: "Ovo nije zapamćeno u historiji fudbala"
Foto: EPA - EFE / Navijači Hrvatske u Berlinu

Hrvatska je u susretu drugog kola Europskog prvenstva remizirala s Albanijom 2:2.

Na tribinama Volsparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57.000 gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile su izjednačene.

No na stadionu nije prošlo bez incidenata. Albanski navijači tokom utakmice su skandirali "Ubij Srbina!", a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na travnjak.

Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici: "Sve je to laž. Bošnjaci genetski mrze Srbe"

Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici: "Sve je to laž. Bošnjaci genetski mrze Srbe"

Hrvati su pak zapalili nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a u spomenutom skandiranju dio njih se pridružio Albancima. To skandiranje razbjesnilo je Srbijance, pa se povodom toga oglasio generalni sekretar Fudbalskoog saveza Saveza Srbije Jovan Šurbatović koji je to osudio i poručio da će tražiti kaznu od UEFA-e.

"FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo takmičenje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja", rekao je Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje:

UEFA kaznila Srbiju i Albaniju, Hrvatsku tek čeka novi finansijski udarac

UEFA kaznila Srbiju i Albaniju, Hrvatsku tek čeka novi finansijski udarac

"Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i fudbalom. Ne želimo politizirati prvenstvo".

UEFA je s ukupno 14.500 eura (28.359 KM) kaznila i Srbiju zbog incidenta navijača tokom susreta s Engleskom.

"Mi jesmo kažnjeni, ali to su pojedinačni slučajevi. Mi smo kažnjeni zbog jednog pojedinca zbog rasističkog vrijeđanja. To mi nismo. Ne želimo da se to pripiše našim navijačima. Svakoga primamo otvorenog srca i po tome smo poznati. Apelujem da protiv Slovenije i Danske budemo gospoda", govori Šurbatović, koji se još jednom vratio na slučaj iz Hamburga:

"Ovo nije zapamćeno u historiji fudbala. Takvim stvarima u fudbalu nije mjesto. Ne želimo učestvovati na EURO-u ako se takve stvari događaju. Kako smo stalno u komunikaciji s UEFA-om, sigurni smo da će kazne biti rigorozne".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije