Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

3
A. Vatreš
Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima
A. K. / Radiosarajevo.ba / Sergej Barbarez

Sergej Barbarez (52) nedavno je, na oduševljenje velikog broja navijača i javnosti, imenovan za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, gdje je naslijedio Savu Miloševića.

O prvim utiscima nakon imenovanja, planovima na klupi našeg državnog tima, izboru saradnika, igračima na koje računa i još mnogo čemu, legendarni kapiten i velikan bh. fudbala govorio je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba.

Uloga pokretača

Radiosarajevo.ba: Prošlo je nekoliko dana otkako ste imenovani za selektora. Jesu li se slegli utisci i da li ste svjesni euforije koju je vaš dolazak izazvao?

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Sergej Barbarez: Bazični utisci su se sigurno smirili, ali euforija je tu. Neka energija, zajedništvo... To se sad toliko rasplamsava da moramo kontrolisati. Toliko je pozitivne energije oko nas koju isto tako moramo iskoristi.

Radiosarajevo.ba: Sve se odigralo nekako brzo iako ste dugo godina bili želja navijača i javnosti. Kako je došlo do toga da prihvatite ponudu predsjednika Vice Zeljkovića i jeste li očekivali poziv baš u ovom trenutku?

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Sergej Barbarez: Moram priznati da uopće nisam očekivao poziv, ali nikad ne reci nikad, što bi se reklo. Moram dati kompliment predsjedniku što je napravio taj korak, imao ideju i neke stvari stavio pred javnost. To je ta baza koja treba uvijek biti, da pošteno radimo neke stvari, vjerujemo jedni drugima i učimo iz grešaka.

Radiosarajevo.ba: Dobili ste ugovor na četiri godine i "odriješene ruke", što nijedan od vaših prethodnika nije dobio. Da li su to bili vaši uslovi i smatrate li da je ipak potrebno vrijeme da se stvari dovedu u red?

Sergej Barbarez: To je najnormalnija stvar kad se kreće u jedan projekat, pogotovo kad su reprezentacije u pitanju, da su to periodi od dvije do četiri godine ili čak i više. To je bio zahtjev s obje strane i jasno je definisana uloga vremena od četiri godine, da se razviju neke stvari i proba steći iskustvo.

Radiosarajevo.ba: Govoreći o planovima, predsjednik Zeljković je na press konferenciji rekao kako je glavni cilj naredno Europsko prvenstvo i da nema pritiska s te rezultatske strane. Međutim, poznavajući vaš mentalitet, to će teško biti tako...

Sergej Barbarez

Sergej Barbarez: Najveći pritisak pravim sam sebi. Razmišljam tako da kroz ovu Ligu nacija, gdje imamo stvarno teške protivnike, probamo napraviti neki novi put, da se probamo dignuti, nešto razviti... Sebe vidim tu kao pokretača, neku paralelu sa svojom reprezentativnom karijerom, gdje sam bio jedan dio pravljenja puta za sljedeće generacije.

Radiosarajevo.ba: Emir Spahić je imenovan za sportskog direktora i bit će vaša "desna ruka". Ono što sve zanima je ko će činiti ostatak vašeg stručnog štaba?

Sergej Barbarez: Recimo da je to 90% sve složeno. Još radimo na nekim malim korekturama oko Zlatana Bajramovića. Imamo završiti neke stvari s njegovim klubom. Ali inače je dosta toga signalizirano i odobreno. Bit će tu dosta mojih bivših igrača s kojim se znam 20 godina i koji su u poslu već duže vremena. Mogu potvrditi da su Mirko Hrgović i Ninoslav Milenković sigurno tu uz Emira Spahića.

Konkretna ideja

Radiosarajevo.ba: Mnogo se potencira to vaše iskustvo, odnosno neiskustvo u trenerskom poslu. Šta je razlog što dosad niste radili i koliko ste uopće bili u fudbalu svih ovih godina?

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez: Zna se da nisam oficijelno trenirao nikog, ali kad čovjek dolazi iz ove sfere, bavi se tim stvarima i neoficijelno. Ne mora se znati gdje se putuje, šta se gleda i s kim se priča. Htio ne htio, čovjek ima milion kontakata, milion razgovora i to je ideja s tim timom, da bude tako mnogobrojan kao što će biti. Sigurno sedam do deset ljudi, da pokrijemo sve te stvari. Naglašavam, mi ćemo biti tim, neće niti jedna ličnost, jedna ideja i mišljenje, nego svi zajedno.

Radiosarajevo.ba: Bili ste prilično zatvoreni na press konferenciji po pitanju nekih stvari. Konketno stila koji planirate igrati. Šta je vaša vizija fudbala?

Sergej Barbarez: Bit ću još uvijek zatvoren (smijeh). To razrađujemo, to je baš u nekom planu. Mislim da imamo konkretnu ideju. Važno nam je da kadar igrača može to da igra. Ne dolazimo klasično s nekom idejom a da igrači ne poštuju taj sistem. Iako su veliki protivnici, sigurno se nećemo libiti da izađeno s nekom idejom i hrabrošću na teren.

Radiosarajevo.ba: Iza reprezentacije je niz neuspješnih ciklusa. Dosta puta ste i vi putem društvenih mreža iskazivali razočarenje, što rezultatima, što nekim odlukama. Možemo li nešto naučiti na prethodnim greškama?

Sergej Barbarez

Sergej Barbarez: To je možda mač s dvije oštrice, previše se zanimati prošlošću, ali sigurno da će nam poslužiti kao neki vid materijala šta možemo, šta ne možemo. Svaka utakmica može donijeti drugi rezultat, svaka utakmica je drugačiji pristup protivniku, mentalnoj spremnosti i godinama igrača. Mi imamo tu ideju da dođe nekoliko baš mladih igrača, gdje imamo hrabrosti da ih "gurnemo u vatru" i pokušamo napraviti neko bolje sutra za BiH.

Radiosarajevo.ba: Desila se s godinama smjena generacija. Kako gledate na trenutni igrački kadar kojim raspolažemo i da li računate na Edina Džeku i Miralema Pjanića u budućnosti?

Sergej Barbarez: Mi smo mala država i mala reprezentacija s nekim ograničenim brojem igrača. Nadam se da ćemo s našom pojavom dobiti na toj širini. Dosta ljudi nije imalo neku ogromnu vjeru u to što se ovdje dešava, zato je možda bilo skeptično. Nadam se da će ovo biti neki signal za mlade igrače, da vide nas kao primjer kako volimo ovu reprezentaciju i državu i da će krenuti našim putem. Shodno tome, nismo u prilici da se odreknemo njednog igrača. O svakome ćemo voditi brigu, sa svakim ćemo razgovarati, svakom ćemo predstaviti naš put, ideju i vrijeme koje želimo investirati i svako se mora vidjeti u tome. To se odnosi na sve igrače, pa i na Džeku i Pjanića.

Radiosarajevo.ba: Čeka vas nekoliko zaista spektakularnih utakmica ove godine. Krenuvši od tih prijateljskih duela s Engleskom i Italijom, pa do dvomeča s Njemačkom i Nizozemskom u Ligi nacija. Kakva su vaša očekivanja?

Sergej Barbarez

Sergej Barbarez: Prevelika, ali radujem se bezgranično, do svemira... Uvijek sam želio te izazove, te velike utakmice, ali na kraju krajeva, ne radi se o meni, već o momcima koji trebaju da naprave veliko iskustvo, koji imaju šansu da u nekih šest mjeseci naprave ogroman iskorak, i što se tiče ličnosti i igračke zrelosti, da se mjere s tim igračima i reprezentacijama. Nadam se da će nam to poslužiti za budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije