Teške optužbe iz HŠK Zrinjski za navijače FK Velež: 'Sve je moglo imati tragičan epilog'

4
Radiosarajevo.ba
Teške optužbe iz HŠK Zrinjski za navijače FK Velež: 'Sve je moglo imati tragičan epilog'
Foto: Facebook / Neredi na utakmici FK Velež - HŠK Zrinjski

HŠK Zrinjski se oglasio nakon mostarskog derbija protiv FK Velež (3:0) u kojem je došlo do sukoba navijača ovog kluba i policije, te do isticanja transparenta navijača domaćeg kluba. 

Saopštenje HŠK Zrinjski prenosimo u cijelosti: 

"HŠK Zrinjski Mostar ovim putem želi službeno reagirati i snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u jučer odigranoj utakmici 14. kola Premijer lige FK Velež – HŠK Zrinjski (3:0) koja je završila zasluženom pobjedom kluba domaćina.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša!

Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških povreda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo povrede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Primorani smo naglasiti da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do povreda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u oktobarskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i povrijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski.

Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski.

Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije 'sporan', kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske.

Sporni transparent
Foto: Bljesak: Sporni transparent

HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve skladno naputcima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio 'navijačkog folklora'."

HŠK Zrinjski Mostar ovim putem želi službeno reagirati i snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u jučer...

Posted by HŠK Zrinjski Mostar on Tuesday, November 14, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije