Hrvatskoj legendi uručen otkaz zbog izjave da će navijati protiv kluba iz svoje države

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatskoj legendi uručen otkaz zbog izjave da će navijati protiv kluba iz svoje države
Foto: HNS / Robert Jarni

Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog fudbalskog saveza, Robert Jarni razriješen je dužnosti selektora hrvatske U-17 reprezentacije nakon neprimjerenih izjava u medijima, stoji na službenoj stranici HNS-a.

"Nakon što je provjerena autentičnost izjave Roberta Jarnija kako će navijati za Betis u susretu protiv hrvatskog predstavnika Dinama u UEFA-inim takmičenjima, Izvršni odbor HNS-a donio je jednoglasnu odluku kako Jarni ne može ostati selektorom hrvatske kadetske reprezentacije.

Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog fudbalera - uključujući reprezentativce - da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Europi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim.

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske selektore vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u europskom takmičenju. HNS smatra da to šalje iznimno lošu poruku, a posebno prema igračima unutar reprezentacije, među kojima ima i fudbalera iz kluba protiv kojeg navija njihov vlastiti selektor.

HNS se ne miješa u fudbalsku viziju bilo kojeg selektora, no promicanje zajedništva unutar hrvatske fudbalske porodice uvjet je bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija.

Savez ima veliko poštovanje prema svemu što je Robert Jarni dao hrvatskoj reprezentaciji te je stoga već drugi put dobio priliku voditi hrvatsku reprezentaciju mlađih uzrasta.

Nažalost, u ovoj prilici prešao je granicu na stranu koju Savez smatra nedopustivom jer selektori hrvatskih selekcija imaju jasnu zadaću promicati zajedništvo, saradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske fudbalske porodice. Hrvatski fudbalski savez u najkraćem će roku imenovati novog selektora hrvatske U-17 reprezentacije, stoji u saopćenju HNS-a.

Podsjećamo, Robert Jarni je u razgovoru za Večernji list izjavio:

"Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam ko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam uz to i hajdukovac u srcu", rekao je Jarni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije