Hitno izmijeniti poreske zakone i sačuvati bh. sport

0
Radiosarajevo.ba
Hitno izmijeniti poreske zakone i sačuvati bh. sport
Twitter / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još jednom je pokazala koliko zapravo ne vodi brigu o sportu, odbijanjem zahtjeva klubova o odgodi plaćanja poreskih obaveza do kraja tekuće godine, saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

"Prethodno, Vlada Federacije uskratila je mogućnost sportskim klubovima za apliciranje za pomoć putem “Korona zakona”, s obzirom na to da su bh. klubovi registrirani kao Udruženja, a taj oblik registracije pravog lica ne može se prijaviti na programe podrške i ublažavanja ekonomskih posljedica od strane Vlade FBiH. Prilikom pisanja i donošenja “Korona zakona” vladajuće strukture nisu konsultovale predstavnike sportskih klubova i igrača", saopćeno je iz ovog sindikata. 

Dodaje se da obaveze plaćanja poreza i brojnih nameta predstavljaju veliki teret za bh. klubove, a s obzirom na ekonomske posljednice izazvane pojavom COVID-19 pandemije i činjenice da naši klubovi gotovo čitavu 2020. godinu preživljavaju bez komercijalnih prihoda u vidu ulaznica, sezonskih ulaznica, te značajnih smanjena sponzorstava.

Navodi se da vladajuće strukture moraju učiniti sve potrebno da spase sport i sačuvaju radna mjesta u sportu. U suprotnom veliki broj ne samo fudbalskih klubova, već i timova iz drugih sportova, bit će primorano da obustavi trajno svoj rad. 

"Prijeko je potrebno izmijeniti Zakon o Doprinosima, Zakon o porezu na Dohodak i Zakon o porezu na dobit, kako bi se sport uspio izboriti sa svim izazovima. Zapravo, izmjena pomenutih zakona, u korist podrške sportu, predstavlja važnije djelo nego donošenje Zakona o sportu. Status profesionalnog sportiste mora biti definiran u prethodno pomenutim poreskim zakonima, odnosno sportskim udruženjima omogućiti umanjeno plaćanje nameta za svoje profesionalce. Potrebno je omogućiti veći protok novca među klubovima, te po smanjenim stopama odobriti oporezivanje dobiti", istaknuto je u saopćenju Sindikata profesionalnih fudbalera BiH. 

Apeluju na Vladu FBiH i nadležno Ministarstvo kulture i sporta, da poduzmu hitne mjere kako bi spasili sport, sportske klubove i radna mjesta u sportu, te pozivaju i ohrabruju fudbalske, ali i druge sportske klubove, da se bore za svoj položaj i status.

"Na tom putu imaju našu punu moralnu i intelektualnu podršku", saopćeno je iz ovog sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije