Hasan Salihamidžić nije ovo zaslužio: Žestoke kritike na račun Bayern Munchena

0
DW
Hasan Salihamidžić nije ovo zaslužio: Žestoke kritike na račun Bayern Munchena
Foto: EPA-EFE / Hasan Salihamidžić

Samo nekoliko minuta nakon osvajanja titule, FC Bayern je obznanio smjene izvršnog direktora Olivera Kahna i sportskog direktora Hasana Salihamidžića. Način na koji je to urađeno naišao je na kritike brojnih stručnjaka.

„Je li to sada? Minutu nakon posljednjeg zvižduka?", čak je i veteran Bayerna Thomas Müller bio iznenađen kada mu je tokom intervjua za TV kanal Sky rečeno da se njegov klub, koji je njemački rekorder po broju osvojenih prvenstava, oprostio od izvršnog direktora Olivera Kahna i sportskog direktora Hasana Salihamidžića.

"To mi ranije nije bilo poznato", rekao je Müller iznenađeno, dok se oko njega na stadionu u Kölnu još proslavljalo osvajanje šampionata. "Ja sam to saznao jučer", priznao je nešto kasnije trener Bayerna Tomas Tuchel, koji se do tada doimao kao da nije znao da li treba da se raduje ili tuguje zbog upravo osvojenog šampionata.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

"Moram to prvo preraditi", rekao je Tuchel. "Mislim, uspjeli smo ostvariti ovaj rezultat prije pola sata, ali sada umjesto da slavimo, ponovo imamo političku temu."

Odluka donesena uoči utakmice

Neposredno nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na utakmici počelo se pričati o smjeni Kahna i Salihamidžića, a nešto kasnije zvanična potvrda stigla je i od predsjednika kluba Herberta Hainera. "Odluka da se klub oprosti od Olivera Kahna za nadzorni odbor bila je sve samo ne laka", rekao je Hainer.

Oliver Kahn, Thomas Tuchel i Hasan Salihamidžić
Foto: EPA - EFE: Oliver Kahn, Thomas Tuchel i Hasan Salihamidžić

„Ipak, zbog svega što se dešavalo, donijeli smo odluku da izvršimo kadrovsku promjenu na čelu Upravnog odbora." Razlog za otpuštanje Salihamidžića, kako je objasnio predsjednik kluba, bila su dešavanja u sezoni nakon zimske pauze.

O smjeni Kahna i njegovog dugogodišnjeg suigrača Salihamidžića, kako je rekao Hainer, odlučeno je na vanrednoj sjednici nadzornog odbora sazvanoj u kratkom roku i to uoči odlučujuće utakmice.

Hamann: "Ne može se nadmašiti u smislu nepoštovanja"

Način kako je sve to izvedeno naišao je na nerazumijevanje brojnih stručnjaka. "Hasan Salihamidžić i Oliver Kahn to nisu zaslužili. O njihovom radu možete misliti šta hoćete, ali je riječ o dva zaslužna igrača i funkcionera. Odluka da se to progura nekoliko minuta nakon osvajanja šampionata je nedostojna", rekao je nekadašnji fudbaler Bayerna Dietmar Hamann: "Ono što ste uradili danas ne može se nadmašiti u smislu nepoštovanja."

Munchen večeras neće spavati: Reakcija Bosanca Hasana Salihamidžića iz Njemačke obilazi svijet

Munchen večeras neće spavati: Reakcija Bosanca Hasana Salihamidžića iz Njemačke obilazi svijet

Kahnu nije dozvoljeno da dođe u Köln

Kako je postalo poznato nakon tvita Olivera Kahna, bivšem izvršnom direktoru je očigledno bilo zabranjeno da putuje u Köln. "Nevjerovatno sam ponosan na vas i to što ste postigli!", napisao je Kahn. "Rado bih sa vama slavio, ali nažalost danas ne mogu biti uz vas, jer mi je to zabranjeno."

Kahn je na toj poziciji 2021. godine naslijedio Karl-Heinza Rummeniggea, a Salihamidžić je na poziciju sportskog direktora došao 2017. godine. Bivši fudbaler i stručnjak porijeklom iz BiH tokom sezone bio je na meti kritika zbog izvršenih transfera.

Uprkos osvajanju šampionata, FC Bayern nije uspio ostvariti svoje ciljeve i nije ostavio dobar utisak u cjelini. Odluka koja je djelovala ishitreno o otpuštanju trenera Juliana Nagelsmanna u martu nije donijela željeni uspjeh: pod njegovim nasljednikom Thomasom Tuchelom, FC Bayern je prvo eliminisan od SC Freiburga iz DFB kupa, a nešto kasnije i od Manchester Cityja iz Lige prvaka. Kahn se našao i na meti kritika navijača. Mnogi od njih su mu prebacivali da FC Bayern ne vodi kao fudbalski klub sa srcem, već kao komercijalno preduzeće.

Oliver Kahn
Foto: EPA - EFE: Oliver Kahn

Dreesen dolazi umjesto Kahna

Sada će novi jaki čovjek na čelu bavarskog kluba biti raniji finansijski direktor Jan-Christian Dreesen. On će danas na konferenciji za novinare biti i zvanično predstavljen javnosti. "Jan-Christian Dreesen je tokom proteklih deset godina odradio odličan posao za FC Bayern. On živi za FC Bayern, poznaje klub u dušu i zna šta treba raditi ", rekao je predsjednik Bayerna Hainer: "On se može uhvatiti u koštac sa svim problemima bez da se mora privikavati, a to je upravo ono što je FC Bayernu potrebno u trenutnoj situaciji."

I sam Dreesen se očitovao o tome: "Zapravo, moj životni plan je trebao drugačije izgledati - ali kada FC Bayern pozove, sve ostalo se ostavlja na čekanju", rekao je ovaj 55-godišnjak. "I dalje ću ulagati svu svoju energiju kako bih u svim segmentima bio uspješan sa FC Bayernom i radujem se novim zadacima. Svi koji me poznaju znaju koliko mi znače klub, oni koji u njemu rade, kao i naši navijači."

Jan-Christian Dreesen
Foto: Twitter : Jan-Christian Dreesen

Razočarani Thomas Tuchel

Na kraju, međutim, ostaje mnogo polomljenog porcelana. Vodstvu kluba će sigurno trebati vremena da povrati poljuljano povjerenje kod igrača, trenera i navijača. Simbol neizvjesnosti koja je zavladala u timu Bayerna nakon sretnog i uspješnog završetka sezone bio je Thomas Tuchel, koji je otpuštanjem Kahna i Salihamidžića izgubio dvije osobe od povjerenja.

"Hasan me zajedno sa Kahnom nazvao prije otprilike osam sedmica i nagovorio me i uvjerio da to treba da uradimo zajedno", rekao je Tuchel, odmahujući glavom. "Njih dvojica su bili ključni u činjenici da smo krenuli na ovo putovanje i da nam se vjerovalo. I ja sam na sve to nagovorio svoje pomoćne trenere - i zbog toga se porodice preseljavaju."

Thomas Tuchel
Foto: Sportam: Thomas Tuchel

Tuchel je najavio da će nakon sezone ostati u Minhenu i sačekati naredne odluke i potom iznijeti svoje mišljenje. Za FC Bayern se može samo nadati da Tuchel može dobro živjeti s rješenjima koja se pronađu. U suprotnom, vjerovatno bi bio dovoljno dosljedan da kaže da mu ni u Minhenu više ne odgovara. Tada bi FC Bayern, pored novog sportskog direktora i nekoliko novih igrača, morao tražiti i novog trenera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije