Haos u Bayernu: Kovaču dani odbrojani, Brazzo na udaru, stiže slavni Francuz

Radiosarajevo.ba
Haos u Bayernu: Kovaču dani odbrojani, Brazzo na udaru, stiže slavni Francuz
Niz od četiri utakmice kod kuće bez pobjede, poraz u derbiju protiv Dortmunda, peto mjesto na tabeli, devet bodova zaostatka za vodećom Borussijom…

Trener Niko Kovač je na izlaznim vratima Bayerna, možda njima zalupi već u utorak ukoliko najslavniji njemački klub ne pobijedi Benficu u utakmici Lige prvaka.

Stefan Nestler u komentaru za Deutsche Welle, piše da je prejednostavno sve svaliti na hrvatskog trenera.

"U Münchenu su počinjene strateške greške još prije nego što je Kovač iz Eintrachta prešao na klupu njemačkog rekordera. Klub je prodavao nosioce igre bez adekvatnih zamjena. Hitno potrebna smjena generacija ostala je na čekanju, povjerenje je poklonjeno zaslužnoj i isluženoj generaciji starijoj od 30 godina. Posljedica je da protivnici koji polažu na munjevit napadački fudbal brzih kontranapada imaju sve lakši posao protiv Bayerna", piše Nestler i veliki dio odgovornosti svaljuje na sportskog direktora Hasana Salihamidžića.

"On je odgovoran za planiranje igračkog kadra. No, bivši fudbaler Bayerna ostavlja dojam da mu u ugovoru stoji obveza da poslušno klima glavom na tipično bavarsku nadobudnost predsjednika Hoenessa i šefa upravnog odbora Karl-Heinza Rummenigea. Mnogo više od toga Salihamidžić nije radio. Posljedica je zastoj, strukturni i sportski", piše Nestler i dodaje da Bayernu nedostaje neko kalibra bivšeg sportskog direktora Matthiasa Sammera, neko nadprosječnog fudbalskogznanja, s novim idejama, neko tko ponekad može progurati svoju stvar čak i protiv volje rukovodstva kluba.

Njemački mediji pišu da bi novi trenber Bayerna mogao postati slavni Francuz Arsene Wenger u prilog kojeg ide nekoliko jakih argumenata. Wenger govori njemački jezik, zna kako afirmirati mlađe igrače i ono najvažnije – slobodan je nakon što je ljetos prekinuo 22-godišnju epizodu u Arsenalu.

Ukoliko ne buide dogovora s Wengerom ostaje prosvjereno rješenje - Jupp Heynckes koji je već u četiri mandata trenirao Bayern. Na Kovača više niko ne računa...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije