Grbavica dobila zeleno svjetlo za međunarodne utakmice

Anadolija/Fena
Grbavica dobila zeleno svjetlo za međunarodne utakmice
/ Anadolija
Fudbalski klub Željezničar zaključno s predviđenim rokom završetka radova, 31. majem 2016. godine, ispunio je sve zahtjeve u skladu s Pravilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona.

To znači da su Nogometni savez BiH i UEFA uvrstili stadion Grbavica u kategoriju 2 što dozvoljava igranje međunarodnih utakmica – susreta prvog i drugog pretkola UEFA-inih klupskih takmičenja, Lige prvaka i Evropa lige, kao i kvalifikacionih mečeva reprezentacija BiH, izuzev seniorske.

 FK Željezničar je u predviđenom roku ispunio 14 zahtjeva u skladu s Pravnilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona: Ispitivanje jačine svjetlosti reflektora i izrada elaborata, nabavka agregata kao alternativnog izvora električne energije, postavka dva dodatna jarbola, izgradnja prostorije za delegata, izgradnja područja za parkiranje automobila službenih i VIP osoba, adaptacija ambulante, adaptacija prostorije za doping kontrolu, montaža čelične konstrukcije zapadne tribine, izgradnja kontrolne prostorije, adaptacija i izgradnja radnog područja za medije, izgradnja TV studija, adaptacija i izgradnja sanitarnih objekata, izgradnja prostorije za prvu pomoć i postavka novih stolica na sjevernoj, zapadnoj i južnoj tribini.

Do 15. juna Željezničar će ispuniti i zahtjeve MUP-a KS-a koji se odnose na osiguranje sigurnosnih uvjeta na Stadionu Grbavica (zaštitna ograda iznad južne tribine, zaštitna mreža u svrhu onemogućavanja ubacivanja predmeta od navijača i izgradnja ulazne kapije za gledaoce na južnoj tribini).

Rukovodstvo FK Željezničar će nakon završetka prve faze projekta izgradnje istočne tribine u septembru 2016. godine, nastaviti s ulaganjem u infrastrukturu i unapređenje uvjeta za gledaoce na stadionu kako bi se u najkraćem mogućem roku stekli i uvjeti za uvrštavanje stadiona Grbavica u kategoriju 3, te kako bi u konačnici Grbavica postala dom "A" reprezentacije BiH, naglašavaju čelni ljudi sarajevskih Plavih.

"Projekti koji će se između ostalog realizirati su izgradnja južne tribine, postavka zatvorenog elektronskog sistema kontrole ulaznica na svim ulazima te ugradnja sistema videonadzora na stadionu", tvrde u FK Željezničar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije