Gradi se najveći nogometni stadion na svijetu

Radiosarajevo.ba
Gradi se najveći nogometni stadion na svijetu
Foto: Screenshot / Budući stadion u Kini

Evergrande grupacija počela je gradnju najvećeg nogometnog stadiona na svijetu. Stadion u kineskom Guangzhouu primat će 100 hiljada gledatelja.

Sadašnji rekorder po kapacitetu je Barcelonin stadion Camp Nou s 99 tisućahiljada 354 sjedeća mjesta. Najveći sportski stadion ostat će stadion u Sjevernoj Koreji koji prima 114 hiljada gledatelja.

Stadion u Guangzhouu izgledat će u obliku lotosova cvijeta, koštat će 1,7 milijardi dolara, a trebao bi biti gotov do Azijskog kupa 2023. godine. Dizajnirao ga je Hasan Syed. 

Evergrande je poručio da će u Kini izgraditi još dva moderna stadiona s po 80 hiljada mjesta.

"Ovaj stadion postat će znamenitost koja će se moći uspoređivati sa Sidnejskom operom i Burj Khalifom, bit će važan simbol kineskog nogometa", izjavio je predsjednik grupacije Xia Haijun.

Evergrande je i vlasnik kluba iz Guangzhoua koji je osam puta bio kineski prvak i dva puta osvojio Azijsku ligu prvaka. Trener je legendarni Italijan Fabio Cannavaro, a najveće zvijezde Brazilci Paulinho i Talisca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije