Golčina Danaca je trebala biti poništena, prekršeno je fudbalsko pravilo

0
Radiosarajevo.ba
Golčina Danaca je trebala biti poništena, prekršeno je fudbalsko pravilo
Foto: Twitter / Golčina Danaca je trebala biti poništena, prekršeno je fudbalsko pravilo

Prekrasan gol kojim je Danska povela protiv Engleske 1:0 u 30. minuti polufinala Eura trebao je biti poništen, pokazuju pravila FIFA.

Nije dakle na toj utakmici oštećena samo Danska, koja je ogorčena zbog penala poklonjenog Englezima u produžecima za pobjedu 2:1, ali i zato što suci neposredno prije dosuđivanja nepostojećeg jedanaesterca propustili prekinuti akciju za penal jer su na terenu bile dvije lopte.

Svemu tome prethodila je golčina Danske. Iz slobodnjaka ju je postigao Mikkel Damsgaard, koji je s 25 metara prebacio veliki živi zid i krasno pod prečku zakucao u mrežu Jordana Pickforda. Gol je odmah postao viralan i slavljen kao najljepši na Euru. Osim toga, slavljena je i domišljatost danskih igrača, koji su zbunili Engleze svojim živim zidom.

Međutim, nisu svi bili oduševljeni predivnim golom. David Mooney, podcaster Manchester Cityja, primijetio je i na Twitteru objavio da je prilikom njegovog postizanja prekršeno FIFA pravilo ili službeno, jedan od zakona fudbalske igre.

U njemu piše: "Kada u živom zidu ekipe koja se brani stoje najmanje tri igrača, svi igrači ekipe koja napada moraju biti najmanje jedan metar udaljeni od obrambenog zida sve dok je lopta u igri."

Pregledavanje snimke gola jasno pokazuje da su Danci svoj živi zid, koji je prije izvođenja slobodnog udarca bio na propisnoj udaljenosti od engleskog, odmah nakon što je sudac Danny Makkelie označio izvođenje slobodnjaka brzo pomaknuli ispred engleskog.

Tako su protiv pravila zaklonili pogled prema lopti engleskom golmanu.

Međutim, sudac Makkelie ni VAR soba nisu to primijetili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije