Fudbaleri Slobode stupili u štrajk, oglasilo se i udruženje profesionalnih fudbalera

Radiosarajevo.ba
Fudbaleri Slobode stupili u štrajk, oglasilo se i udruženje profesionalnih fudbalera
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željezničar - Sloboda

"Igrači FK Sloboda Tuzla, u toku sedmice, pismenim putem obratili su se čelnicima svog kluba. U dokumentu, kojeg su potpisali svi igrači prvog tima FK Sloboda Tuzla, zatražili su isplatu nagomilanih, dospjelih potraživanja na osnovu mjesečnih naknada u vidu plata i sredstava za pokrivanje troškova smještaja, ishrane i naknade za prijevoz", saopćeno je iz UPFBiH.

"Igrači FK Sloboda Tuzla ponudili su krajnje korektno rješenje problema čelnicima kluba, a sve s ciljem očuvanja ugleda kluba i nesmetanog nastavka takmičenja tuzlanskog premijerligaša. Rukovodstvo FK Sloboda Tuzla do ovog trenutka nije odgovorilo igračima na njihovo pismeno obraćanje, niti se bilo koji član rukovodstva kluba obratio igračima s pojašnjenjima vezano za nastalu situaciju, koja ugrožava njihovu egzistenciju i bavljenje fudbalom na profesionalnom nivou. Također, ova situacija i način poslovanja mogu ugroziti premijerligaški status i licencu FK Sloboda", kažu iz UPFBiH. 

"Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u potpunosti podržava igrače FK Sloboda Tuzla, koji su pokazali zajedništvo i zrelost u situaciju u kojoj su se zatekli. Naša organizacija zaštiti će s pravnog aspekta fudbalere Slobode, pored već sada nekoliko otvorenih slučajeva protiv ovog kluba zbog ne plaćanja prispjelih ugovornih obaveza.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini je prethodno pokušao pismeno i telefonski kontaktirati rukovodstvo FK Sloboda, lica odgovorna za zastupanje, no odgovora nije bilo. Podsjećamo, naša organizacija je prethodno s ovom problematikom upoznala javnost objavljivanjem saopštenja 23. augusta", saopćili su. 

"U narednim danima, Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, u skladu s odredbama Zakona o radu i Pravilnika o status i transferu igrača NSFBiH poduzeti će dodatne mjere kako bi adekvatno zaštitili igrače FK Sloboda i pomogli im pri rješavanju njihovih problema.

U stalnom smo kontaktu s igračima FK Sloboda. Oni su pokazali zajedništvo i komunicirali su prema klubu vrlo korektno. S obzirom na to da rezultate koje su ostvarili i način kako brane boje kluba, zaista je nekorektno što se niko od lica odgovornih za zastupanje kluba nije njima obratio. Igrači su svjesni svojih ugovornih obaveza, ali isto tako svjesni su svojih prava i znaju koje mehanizme mogu koristiti. Sindikat profesionalnih igrača u BiH, kao legitimni predstavnik igrača, zajedno sa našim partnerskim Advokatskim kancelarijama, uradit će sve potrebno da zaštiti igrače FK Sloboda", rekao je Aldin Đidić, prvi čovjek UPFBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije