Fudbaleri senzacije Afričkog kupa nacija bogato nagrađeni od predsjednika

1
Radiosarajevo.ba
Fudbaleri senzacije Afričkog kupa nacija bogato nagrađeni od predsjednika
Foto: Actu Foot / X.com / Emilio Nsue

Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang Nguema (81) obećao je fudbalskoj reprezentaciji svoje zemlje bonus od milion eura (1.955.800 KM) nakon plasmana u osminu finala Afričkog kupa nacija koje se održava u Obali Slonovače.

Najdugovječniji vladar na svijetu bio je oduševljen nastupom nacionalne vrste koja je u susretu posljednjeg, trećeg kola A grupe u Abidjanu u ponedjeljak deklasirala domaćina s 4:0.

Dva gola je zabio Emilio Nsue (42', 75'), a strijelci su bili i Pablo Ganet (73’) i Jannick Buyla (88’).

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Nsue, koji igra za španskog trećeligaša Intercity, zabio je već šest golova na prvenstvu.

Ekvatorijalna Gvineja je osvojila prvo mjesto u grupi sa sedam bodova ispred afričkih fudbalskih velikana Nigerije i Obale Bjelokosti.

Oduševljeni Teodoro Obiang Nguema je proglasio i Državni praznik, dok je njegov sin, dopredsjednik Teodoro Nguema Obiang Mangue obećao dodatnih 50.000 eura (97.790 KM) za svaki gol postignut protiv Bjelokošćana, dakle dodatnih 200.000 eura (391.160 KM).

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, poznat skraćeno i kao Obiang, predsjednik je Ekvatorijalne Gvineje od 1979. kada je došao na vlast svrgnuvši svog strica, Francisca Macaasa Nguemu vojnim udarom.

Kritičari ga optužuju da je stekao veliko lično bogatstvo unatoč tome što je malo učinio da povuče zemlju iz siromaštva.

Fudbalska reprezentacija Ekvatorske Gvineje najbolji plasman na afričkom prvenstvu je ostvarila 2015. kada je bila četvrta. Još dva puta je prošla grupu i oba puta je zaustavljena u četvrtfinalu (2012, 2021).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije