Volimo fudbal: Djeca iz podijeljenih škola treniraju skupa s trenerom Arsenala

F. Z.
Volimo fudbal: Djeca iz podijeljenih škola treniraju skupa s trenerom Arsenala
Foto: Genesis / Projekat Fudbal3 za mir na Jahorini

Zahvaljujući finansiranju Ambasade SAD-a u BiH, Genesis Project je pokrenuo novi projekat koji se zove "Football3 za mir – Fudbal kao oružje društvene promjene i razvoja mladih ljudi".

Projekat je realizovan u saradnji s nevladinom organizacijom FundLife, koja je svjetski lider u korištenju sporta kao instrumenta za društveni uticaj. FundLife je član FIFA-inog programa društveno odgovornog poslovanja pod nazivom "Fudbal za nadu" i djeluju pod pokroviteljstvom UEFA Fonda za djecu.

Učesnici obuke su djeca, od 11 do 14 godina, učenici "dvije škole pod jednim krovom" iz opština Busovača, Jajce i Vitez u Srednjobosanskom kantonu, a na Jahorini gdje se ovaj kamp održava od 18. do 21. septembra radit će se Etienneom Digoutom, mladim fudbalskim trenerom iz Arsenalove akademije. On će obučiti 24 djece i 16 nastavnika i predstavnika stručne službe škole.

"Djeca su izuzetno zainteresovana i to je jedna nova metodologija. Razlikuje se od klasičnog fudbala i djeca uče metodologiju fudbala3. Razvija se timskih duh, saradnja i kooperacija. Za sada sve funkcioniše dobro i jako smo zadovoljni", rekao je o prvom danu treninga za Radiosarajevo.ba Draško Stojčević iz Genesis projekta.

Djeca će nakon ovog projekta vjerovatno naučiti da između njih razlike ne postoje, te da su jedine prepreke i razlike one nametnute i iskreirane u glavama starijih.

"Pored toga tu je i razvoj samopouzdanja i uključivanje drugih i drugačijih u svakodnevne aktivnost. Kroz najpopularniji sport na planeti razvijaju se važne ljudske vrijednosti i karakteristike. Često i sami nastavnici govore da kada biraju timove na časovima fizičkog obično se biraju najjači, a na kraju ostaju djeca koja po sportskim predispozicijama malo zaostaju. Kroz fudbal3 su svi uključeni i to je ono što nas raduje", istaknuo je Stojčević.

Oduševljen je onim što vidi od trenera Arsenala tokom ovog kampa.

"Tek smo odradili prvi trening. On je počeo s igrama koje razvijaju timski duh i radio na pokazivanju toga šta čovjek sam kao individua može učiniti u igri. Na koji način postići zadate rezultate i koliko je lakše kada se to napravi timski", rekao je Stojčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije