Projekti / Fudbal je i za djevojčice – u BiH raste popularnost ovog sporta među ženama!

15. 04. 2022. u 15:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muški fudbalski klubovi su u obavezi da u narednih nekoliko godina formiraju i ženske timove. FIFA i UEFA to polako postavljaju kao uslov za takmičenje na najvišem nivou.

Sve veća popularnost ovog sporta vlada i među djevojčicama u BiH, a ŽNK Vogošća okuplja veliki broj dama u kopačkama!

Osnovani su prije samo nekoliko mjeseci i već imaju oko 50 članica, a podršku u velikom projektu dobili su od kompanije Mozzart, koja im je donirala sportsku opremu.

U BiH raste popularnost ovog sporta među ženama - undefined

Foto: Mozzart Sport: U BiH raste popularnost ovog sporta među ženama

Seniorke će od jeseni zaigrati u Federalnoj ligi za žene, a cilj im je da se odmah bore za što bolje rezultate. Pripreme su uveliko u toku, učestvuju na međunarodnim turnirima i postižu uspjehe. U Čitluku su odmjerile snage sa suparnicama iz splitskog Hajduka, ŽFK Brotnja, Respekta i Breznice iz Pljevalja…

Na tom nadmetanju su imali najbolju golmanku turnira.

“Već smo dobili poziv selektora Ilije Lucića da naša Dželila Ovčina boravi u kampu Nogometnog saveza BIH za djevojčice do U15, za uži krug za ulazak u reprezentaciju. Redovno učestvujemo na turnirima Nogometnog saveza, lige u Istočnom Sarajevu, u svim uzrastima. Učestvujemo u obilježavanju Evropskog prvenstva za djevojčice U15, ispred Viječnice Grada Sarajevo”, ističe Jasmin Sokić, predsjednik ŽFK Vogošća.

Za sada se finansiraju samo od skromne članarine, od koje su oslobođene djevojke lošijeg socijalnog statusa…

U BiH raste popularnost ovog sporta među ženama - undefined

Foto: Mozzart Sport: U BiH raste popularnost ovog sporta među ženama

“Njima pomažemo i kupovinom opreme, tako da nam mnogo znači ova donacija kompanije Mozzart. Djevojke zaista cijene ovu pomoć, sada kao kolektiv izgledamo još bolje i još ljepše ćemo da se osjećamo na velikim turnirima. U junu idemo u Beograd na čuveni Dragan Mance kup”, dodaje Sokić.

Opština im je kroz jedan projekat pomogla i ta sredstva ulažu u pokretanje Škole fudbala za sve djevojčice na području opštine Vogošća.

Kompanija Mozzart kao veliki borac za rodnu ravnopravnost sa zadovoljstvom ih je podržala u svim idejama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA