Francuski klubovi ove godine učetvorostručili potrošnju na transfere

AA
Francuski klubovi ove godine učetvorostručili potrošnju na transfere
Fudbalski klubovi iz francuske prve i druge lige oborili su rekord u potrošnji na transfere tokom ovogodišnjeg ljetnog prelaznog roka, a potrošeno je četiri puta više novca u odnosu na prethodnu godinu.

Francuske ekipe su tokom prošle godine na transfere potrošile 160 miliona eura, dok je tokom ovogodišnjeg ljetnog prelaznog roka, koji je okončan 30. augusta, potrošeno čak 697 miliona eura.

Francuski klubovi u 2013. na pojačanja su trošili 340, u 2014. godini 189, u 2015. godini 280 miliona eura, a ove godine je ovaj iznos učetverostručen.

Među francuskim klubovima najviše je “kesu odriješio” Paris Saint Germain (PSG) a potrošio je 235 miliona eura. Prate ga Monaco sa 98,3 miliona, Lille sa 70,4, zatim Olympique Marseille sa 58,4, te Olympique Lyon sa 50,5 miliona eura.

No, da se moglo puno i trošiti pokazuje i činjenica da su francuski klubovi puno zaradili od prodaje igrača. Monaco je tako od prodaje igrača zaradio 176,9 miliona eura, Olympique Lyon 119,1, PSG 66,2, Nice 23,6, te Bordeaux 23,1 miliona eura.

U PSG je stigao i francuski napadač Kylian Mbappe, a ovaj transfer bio je vrijedan 180 miliona eura, drugi najskuplji u historiji fudbala.

UEFA je nakon toga otvorila istragu protiv PSG-a kao dio praćenja klubova i njihovog poštivanja finansijskog fair playa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije