Počinje fudbalska groznica! Večeras kreće Evropsko prvenstvo

Radiosarajevo.ba
Počinje fudbalska groznica! Večeras kreće Evropsko prvenstvo
EPA / Pariz
Utakmicom između Francuske i Rumunije (21:00) večeras će na stadionu Stade de France biti otvoreno 15. po redu Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Od 1960. godine, pa sve do danas, broj učesnika na završnici se povećavao. Na prvom prvenstvu završnicu su igrale samo četiri reprezentacija, a od prvenstva u Francuskoj za trofej Henrija Delaunaya borit će se 24 reprezentacije.

Na prvenstvu će se prvi put igrati i osmina finala, a plasman među 16 najboljih osigurat će prve dvije reprezentacije iz šest grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Nakon grupne faze od Evropskog prvenstva oprostit će se osam reprezentacija. Utakmice će se igrati u devet gradova na deset stadiona, a sve počinje i završava na Stade de Franceu. Plasman na smotru najboljih izborilo je i pet debitanata, Vels, Sjeverna Irska, Slovačka, Albanija i Island.

Francuska - Rumunija

Evropsko prvenstvo otvorit će reprezentacije Francuske i Rumunije. Zanimljivo je kako su dvije reprezentacije prije tačno 20 godina, 10. juna 1996. godine u Engleskoj na St. James Parku u Newcastleu igrale utakmicu prvog kola Evropskog prvenstva. Slavila je Francuska rezultatom 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Christophe Dugarry.

Francuska u posljednjih deset utakmica protiv Rumunije ne zna za poraz. Posljednji put Rumuni su slavili u prijateljskoj utakmici u Bukureštu 1972. godine, rezultatom 2:0. Dvije reprezentacije, osim na Euru u Engleskoj, snage su odmjerile i 12 godina kasnije, a golova nije bilo. Ovo je deveto prvenstvo za Francuze. Trofej su osvajali dva puta, 1984. i 2000. Uspješniji su samo Nijemci i Francuzi sa po tri osvojene titule prvaka Evrope.

Deschampsu će ovo biti drugo veliko takmičenje na kojem je selektor reprezentacije. Prije dvije godine u Brazilu, Francuska je stigla do četvrtfinala. Posljednji put kada su postali prvaci Evrope u Belgiji i Holandiji 2000. godine, Deschamps je bio kapiten. Njegov kolega s druge strane je Anghel Iordanescu. Ovo će mu nakon svjetskih prvenstava 1994. i 1998., te Evropskog prvenstva 1996., biti četvrto veliko takmičenje kao selektoru.

Didier Deschamps:

"Što je pritisak na igrače manji, to je bolje. Spremamo se za 10. juni već dvije godine. Jako je važno što opet igramo takmičarske utakmice. Posljednji put takmičarsku utakmicu igrali smo u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine protiv Njemačke. Igrati na Stade de Franceu, na otvaranju prvenstva, to je posebno. Ta utakmica bi nam trebala odrediti čitav turnir", rekao je selektor Francuske uoči ove utakmice i dodao:

"Tačno je da igramo u Francuskoj i da smo favoriti, ali Rumuni se neće predati i dat će sve od sebe za dobar rezultat. Ukoliko žele pobijediti u ovom susretu, onda se ne mogu samo braniti. Oni se znaju braniti, ali to nije jedina stvar u kojoj su dobri. Gledao sam njihove utakmice i jako su dobri u napadu. Znam da će doći da nas iznenade i to će biti interesantna borba svih 90 minuta", završio je Deschamps.

Anghel Iordanescu:

"Ova utakmica će označiti početak fantastičnog takmičenja, najvećeg na našem kontinentu, Evropskog prvenstva. Igramo protiv jednog od najboljih timova na prvenstvu, jednog od favorita. Nadam se i vjerujem da će moji igrači uraditi sve da se predstave u dobrom svjetlu. Cilj je da se kvalifikujemo, da prođemo grupu i ostavimo dobar utisak u isto vrijeme", rekao je selektor Rumunije uoči duela s Francuskom.

Francuska - Rumunija

Vjerovatni sastavi: 

Francuska: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Évra; Pogba, Kanté, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet.

Rumunija: Tătăruşanu; Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ; Hoban, Pintilii; Popa, Stanciu, Stancu; Keserü.

Stadion: Stade de France
Satnica: 21:00
Sudija: Viktor Kassai (Mađarska)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije