Foto-galerija Duška Bajevića: Fudbalska karijera Princa s Neretve u slikama

J. M.
Foto-galerija Duška Bajevića: Fudbalska karijera Princa s Neretve u slikama
Foto: Tempo / "Hat-trick" protiv Hajduka za pobjedu Veleža 5:0 (1974)

Kao što smo već izvijestili Dušan "Duško" Bajević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon što je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH Princa s Neretve imenovao za nasljednika Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva.

Potvrđeno: Duško Bajević novi selektor Zmajeva

O igračkoj i trenerskoj karijeri Duška Bajevića mnogo se zna. Legendarni golgeter rođen je 10. decembra 1948. u Mostaru, a do odlaska u inostranstvo punih 11 godina (1966-1977) nosio je dres Veleža.

Nažalost, "viša sila" učinila je da Velež u tom periodu ne osvoji naslov prvaka Jugoslavije, umjesto čega su se Rođeni morali zadovoljiti s dvije vicešampionske titule i jednim trećim mjestom.

Pobjeda protiv Dinama pod Bijelim brijegom (1973) - undefined

Pobjeda protiv Dinama pod Bijelim brijegom (Foto: Tempo)

Princ s Neretve će sve nadoknaditi prelaskom u atinski AEK (1977-1981) s kojim je osvojio dvije titule prvaka i jedan grčki kup.

Nakon AEK-a još dvije sezone nosio je dres Veleža (1981-1983), da bi 1984. postao trener Rođenih. Iz tog perioda pamti se trijumf Veleža u Kupu Maršala Tita 1986. godine nakon pobjede u finalu nad Dinamom (3:1).

U AEK se vratio 1988. godine, ovaj put kao trener, i u narednih osam sezona (1988-1996) Žuto-crnima donosi četiri prvenstva i jedan kup. Osim AEK-a najveći trag u Grčkoj ostavio je u Olympiacosu s kojim je također osvojio četiri titule i dva kupa, a u bogatoj riznici trofeja nalazi se i Kup Grčke na klupi PAOK-a.

Duško Bajević je igrao zapaženu ulogu i u fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije čiji je dres nosio sedam godina (1970-1977), a u tom periodu upisao je 37 utakmica i postigao 29 golova. Pamti se njegov "hat-trick" u rekordnoj pobjedi (9:0) pobjedi Plavih nad Zairom na Mundijalu u Njemačkoj 1974. Proglašen je za najboljeg fudbalera Jugoslavije 1972.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije