FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim

1
Radiosarajevo.ba
FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim
Foto: Anadolija / FK Željezničar, Ivica Osim

Na današnji dan, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Jedan od simbola ovog sarajevskog naselja svakako je FK Željezničar koji je na svom društvenom nalogu objavio i zanimljiv video.

Na snimku vidimo i Ivicu Osima, tačnije dio njegovog govora kad u maju 92. godine u Beogradu daje ostavku na mjesto reprezentacije Jugoslavije. Razlog ostavke je bio početak agresije na grad Sarajevo, ali i na ostali teritorij Bosne i Hercegovine.

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

"Jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", rekao je, između ostalog Osim na konferenciji.

Nakon početka rata u Sarajevu u aprilu 1992. godine i opsade, koja je trajala punih 1.425 dana, ovo naselje je predstavljalo jedan od simbola strahota kroz koje je naš grad u tom periodu prolazio.

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu

Prošlo je 28 godina od reintegracije: Dan kad se Grbavica vratila svom Sarajevu

O tome su napisane pjesme, snimani filmovi, svjetske novinske agencije su uvijek veliku pažnju posvećivali neprirodnoj podjeli grada tokom rata. Brojna stradanja ljudi svakako ne smiju ostati nespomenuta, a sve naše navijače dodatno bole dešavanja od 4. maja 1992. godine kada je zapaljen naš stadion. U tom plamenu je zauvijek nestala i prepoznatljiva drvena tribina na zapadnoj strani, kao i brojni suveniri, trofeji i vrijedna dokumentacija.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica.

Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1). U godinama koje su uslijedile, Grbavica je postala mjesto spajanja, odnosno mjesto koje asocira na radost i brojne uspjehe našeg Kluba. …a onda Željin stadion gledam, vidim ponos tvoj…

Pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije