FK Sarajevo slavi 72. rođendan: Srce će moje, kao i tvoje, vječno da kuca..

Radiosarajevo.ba
FK Sarajevo slavi 72. rođendan: Srce će moje, kao i tvoje, vječno da kuca..
Foto: Facebook / Safet Sušić s jednim od trofeja

Na današnji dan, 24. oktobra 1946. godine, osnovan je Fudbalski klub Sarajevo, jedan od najvećih i najuspješnijih klubova u Bosni i Hercegovini i regiji.

Tog dana započelo je djelovanje kluba koji je prvobitno nosio naziv Torpedo, a tim s Koševa ima pet osvojenih titula prvaka. Dva puta su bili prvaci Jugoslavije i tri puta šampioni BiH.

Prva klupska titula za BiH

U nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi, Sarajevo je dotaklo vrh u sezonama 1966./67. i 1984./85., dok su šampioni u BiH bili u sezonama 1998./99., 2006./2007., i 2014./2015.

U vitrinama Bordo tim i pet trofeja pobjednika Kupa BiH - 1997., 1998., 2002., 2005. i 2014., dok su Superkup BiH osvojili 1997. Godine.

Ime Torpedo predložio je Šefket Maglajlić, koji je boravio u Moskvi. On je po dolasku u Sarajevo istakao da mu se svidjela igra moskovskog Torpeda. 

Sarajevo je svoje utakmice na početku igralo na Skenderiji, a prvi trofej u historiji kluba donijela je generacija koja je nosila bordo dresove u sezoni 1966./67. To je bila prva klupska titula za Bosnu i Hercegovinu. 

Dres Sarajeva u to vrijeme nosili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović (odigrao pet utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.  

Veličanstvena atmosfera u Sarajevo bila je 30. juna 1985. godine, kada se na Koševu okupilo 45.000 gledalaca. S osvojenih 48 bodova, uz 51 postignuti i 30 primljenih golova, Fudbalski klub Sarajevo je po drugi put u svojoj historiji postao prvak Jugoslavije i postao je prvi tim van “velike četvorke” kojem je to uspjelo. Nešto kasnije, 1989. godine i Vojvodina je ponovila podvig koševskog ligaša.

Safet Sušić s jednim od trofeja - undefined

Foto: Facebook: Safet Sušić s jednim od trofeja

Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Jozić, Hadžibegić, Janjoš, Jakovljević, Vukičević, H. Musemić, S. Merdanović i Pašić su ispisali nove stranice historije koševskog diva i bh. fudbala, a veliki udio u osvajanju naslova prvaka dali su i Zijad Švrakić, Nihad Milak, Edim Hadžialagić i ostali.

Stručni štab su sačinjavali svi bivši asovi ovog kluba. Boško Antić je također ušao u historiju kao prvi igrač i šef stručnog štaba Sarajeva koji je osvojio titulu kao igrač i trener, a njegovi pomoćnici bili su Mirsad Fazlagić i Denijal Pirić.

Treća titula na Koševo stigla je 1999. godine. Tada je Sarajevo s klupe predvodio Nermina Hadžiahmetović. Pomoćnik mu je bio Husref Musemić.

U sezoni 1998/99 osvojeno je prvo mjesto i nakon odgađanja Play-offa, Nogometni savez BiH proglasio je Sarajevo šampionom Bosne i Hercegovine. Pored toga, Sarajevo je igralo i u finalu Kupa BiH te Superkupa, ali je oba puta poraženo na Koševu od visočke Bosne. 

Osam godina poslije, Musemić je ponovo bio na poziciji prvog šefa struke. S dosta emocija vodio je Bordo tim 2007. ka dugoočekivanoj tituli. U 30. kolu savladan je Radnik iz Bijeljine i uslijedilo je neopisivo slavlje.

Manchester United, HSV, Atalanta...

Do petog naslova tim s Koševa je ponovo čekao osam sezona. Igrala se sezona 2014./15. kada se na Koševu proslavila nova titula.

Sarajevo je u posljednjem kolu Premijer lige BiH pobijedilo Slobodu iz Tuzle na Koševu rezultatom 3:1 (trener Slobode bio Husref Musemić, op.a.) i tako odbilo posljednji napad gradskog rivala Željezničara, koji je odigrao 1:1 u Zenici protiv Čelika.

Bordo tim je odigrao i veliki broj kvalitetnih europskih utakmica. Sarajevo je igralo u vrijeme Jugoslavije sa ekipama poput Manchester Uniteda, Anderlechta, HSV-a ili Cagliarija, dok je i poslije rata ugostilo ekipe Dynamo Kijeva, Borussie Monchengladbach i Atalante. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije