Finale ukradeno od navijača u koje je politika "uplela" prste

Radiosarajevo.ba
Finale ukradeno od navijača u koje je politika "uplela" prste
Foto: Wikipedia / Stadion Baku

Prvo od dva velika finala engleskih klubova u europskim takmičenjima odigrat će večeras u prijestolnici Azerbajdžana Arsenal i Chelsea. Drugo takmičenje po važnosti u Europi donosi nam duel dva londonska kluba.

U subotu veliko finale kompletne fudbalske sezone gledat ćemo u Madridu kada u finalu Lige prvaka snage odmjere Liverpool i Tottenham. Chelsea će igrati za svoj šesti europski trofej, dok će Arsenal tražiti treći, ali puno važnije za našeg Seada Kolašinca i njegov Arsenal je mjesto koje vodi direktno u Ligu prvaka naredne sezone, a koje sljeduje pobjednika Europske lige.

Chelsea i Arsenal igraju finale EL, a susret će se sigurno igrati dva dana

Chelsea taj pritisak nema. Završili su treći na tabeli s dva boda više od večerašnjeg rivala (peto mjesto). Maurizio Sarri koji je već na izlaznim vratima ekipe sa Stamford Bridgea nada se da će osvojiti europski trofej. Osim za Sarrija ovo bi mogla biti posljednja utakmica i za Hazarda kojem ističe ugovor narednog ljeta.

Utakmica se igra u 23 sata po lokalnom vremenu i igrat će se jedan sat iza ponoći, a ako ode u produžetke ili penale igrači će na terenu ostati skoro dva sata nakon ponoći. Sve to  da bi se zadovoljile potrebe tržišta i TV prava. Stadion na kojem će se igrati je kapaciteta 68.000 mjesta. Arsenal i Chelsea su od tih 68.000 za svoje navijače dobili po 6.000 ulaznica. Još jedna poruka UEFA-e navijačima i svima nama koji živimo u zabludi da se ovaj lijepi sport igra zbog navijača.

Chelsea na ovoj utakmici neće računati na Rudigera, Hudson-Odoija, Loftus-Cheeka, dok je nastup N'Golo Kantea pod velikim znakom pitanja. U Arsenal se vratio Welbeck nakon teške povrede koju je doživio 2018. godine, a zbog povreda neće biti Ramseya, Bellerina i Denisa Suareza.

UEFA nije samo ponizila navijače sa po 6.000 sramnih ulaznica, nego je dozvolila da se u sport umiješa politika. Kada je u pitanju novac onda se mogu kršiti i osnovna načela i postulati. Henrikh Mkhitaryan, važan fudbaler (ključna riječ fudbaler) neće igrati finale. Razlog su politički odnosi Azerbajdžana i njegove rodne Armenije.

Pojavila se informacija i kako aerodrom Baku ne može primiti više od 15.000 putnika dnevno. Za one koji nisu "uhvatili" mjesto u avionu domaći su preporučili putovanje do Tbilisija avionom, a potom iz Gruzije u Baku vozom. Jedna mala napomena - udaljenost između dva grada je 600 kilometara. 

Važno je istaći i da će se u finalu koristiti VAR tehnologija, a sudije dolaze iz Italije. Gianluca Rocchi, Filippo Meli i Lorenzo Manganelli, te četvrti sudija - Daniele Orsato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije