UEFA EL: Mkhitaryan nije došao na finale, ali njegov duh lebdi nad Bakuom

Radiosarajevo.ba
UEFA EL: Mkhitaryan nije došao na finale, ali njegov duh lebdi nad Bakuom

Arsenal i Chelsea u srijedu navečer u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, igraju finale Europa lige, jedan od najkontroverznijih susreta u novijoj fudbalskoj historiji.

Finale će se igrati u zemlji bez fudbalske tradicije, u vremenskoj zoni koja će biti razlogom što će utakmica početi u srijedu, a završiti u četvrtak.

Putovanje do Bakua predstavlja pravu noćnu moru za navijače dva londonska kluba, pa je već sada jasno da ni Chelsea ni Arsenal neće iskoristiti kontigent ulaznica koji im je namijenjen.

Šlag na tortu je činjenica da će Arsenal biti lišen usluga jednog od svojih najboljih fudbalera Henrikha Mkhitaryana i to zbog političkih razloga. Mkhitaryan je Armenac, a upravo je njegova domovina već decenijama u sukobu s Azerbejžanom zbog regije Nagorno-Karabakh.

U krvavom ratu dvije zemlje Nagorno-Karabakh s većinskim armenskim stanovništvom odvojio se od Azerbejdžana, a mržnja koja vlada među narodima razlog što su svi kontakti skoro prekinuti.

Henrikh Mkhitaryan je svoju poziciju dodatno pogoršao otvorenom podrškom sunarodnicima u Nagorno-Karabakhu zbog čega je stavljen na azertbejdžansku crnu listu.

Na kraju je Mkhitaryan morao odustati od puta na finale, no njegov duh lebdi nad Bakuom. Na društvenim mrežama objavljen je snimak jednog navijača Arsenala kojeg je, zbog nošenja dresa Mkhitaryana, zaustavio azerbejdžanski policajac,

Čuvar reda je zagledao dres, kontaktirao "nadležne" i, čini se, pustio navijača, ali je ostao gorak okus i brojni žučni komentari na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije