FIFA The Best 2018: Luka Modrić najbolji igrač svijeta

A. S.
FIFA The Best 2018: Luka Modrić najbolji igrač svijeta
Foto: EPA-EFE / Luka Modrić na izboru FIFA_e za najboljeg igrača svijeta

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić večeras je u Londonu proglašen za najboljeg igrača svijeta u Izboru FIFA The Best 2018., Svjetske nogometne federacije. 

Izbor FIFA-e za najboljeg igrača: Iz Juventusa stigao dokaz ko će dobiti nagradu

Nakon što je dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača Mundijala u Rusiji, pa nagradu UEFA-e za najboljeg nogometaša u Europi, Modrić je ove sezone osvojio i treće priznanje.

Cristiano Ronaldo osvojio je prošle tri nagrade FIFA-e, on i Argentinac Leo Messi vladari su zadnjih deset godina.

No, Messi ovaj put nije bio finalista, a Portugalac  nije ni došao na dodjelu, baš kao što se nije pojavio ni nedavno na UEFA-inom izboru za najboljeg igrača Europe.

U konkurenciji za ovo vrijedno priznanje, osim Modrića i Ronalda, bio je još napadač Liverpoola Mohamed Salah.

Modriću je trofej The Best, rad zagrebačke umjetnice Ane Barbić Katičić,  uručio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“Velika je čast i predivan trenutak stajati ovdje s ovim trofejom. Ovo nije samo moj trofej, već i mojih suigrača iz Reala i hrvatske reprezentacije. Ovo je i trofej moje obitelji jer bez njih nikada ne bi postao ovo što jesam,” poručio je kapiten Vatrenih.

On se zahvalio i kapitenu generacije ’98 Zvonimiru Bobanu.

“On je bio moj uzor i inspiracija. Oni su nam pokazali da i mi možemo sanjati veliki rezultat. Volio bi pohvaliti i moju Hrvatsku. Imali smo predivno ljeto, hvala vam na podršci i predivnim emocijama,” poručio je Modrić.

Kako je tekao izbor

Podsjetimo, kod FIFA-e prvo žiri od 13 članova bira desetoricu najboljih igrača, a zatim navijači, novinari, selektori i kapiteni reprezentacija glasaju.

Glasa se tako da se biraju trojica igrača kojem se daju pet bodova, tri i jedan bod. Trojica s najviše bodova su finalisti, a onaj s najviše bodova postaje The Best. 

Na Izboru je bilo mnogo poznatih ličnosti.

U toku večeri dodijeljenje su brojne nagrade. Tako je Nagrada Ferenc Puskas za najbolji pogodak pripala - Mohamedu Salahu. On je poostigao gol za Liverpool u duelu protiv Evertona i proglašen je najboljim u 2018. godini.

Za najboljeg trenera izabran je - Didier Deschamps. U konkurenciji su bili još Zinedine Zidane i naš Livnjak na kormilu Hrvatske Zlatko Dalić. Najbolji golman je novi čuvar mreže Reala - Thibaut Courtios. Belgijanac je zasluge za najboljeg golmana pobrao na golu Chelsea. U konkurenciji su još bili Hugo Lloris (Tottenham) i Kasper Schmeichel (Leicester).

Nakon toga Reynald Pedros (Lyon), Asako Takakura (Japan) i Sarina Wiegman (Holandija) su se takmičili za najboljeg trenera ženskih ekipa. Pobijedio je Pedros.  

Navijači Perua su najbolji na svijetu, dok je Lennart Thy dobio nagradu FIFA Fair-play.

Izabran je najbolji tim 2018. godine, a to su: David De Gea, Dani Alves, Marcelo, Raphael Varane, Sergio Ramos, Luka Modrić, Ngolo Kante, Eden Hazard, Leo Messi, Kaylan Mbappe, Cristiano Ronaldo.

Najbolja igračica na svijetu je Brazilka Marta

Pročitajte impresivnu karijeru Luke Modrića:

Luka Modrić rođen je 9. Septembra 1985. godine u Zadru, od oca Stipe i majke Radojke Dopuđ. Djetinjstvo je proveo u malom mjestu Modrići nedaleko Obrovca.  u kao prognanici bili smješteni u hotelu Iž.

Lukin otac Stipe, tada je počeo raditi u Hrvatskoj vojsci, a kako je porodica tada živjela u hotelu Iž, koji se nalazi blizu nogometnog stadiona NK Zadar, odlučio je upisati Luku u nogometnu školu pa je paralelno s upisom osnovne škole odlazio i u nogometnu školu.

S navršenih 15 godina seli u Zagreb, gdje će upoznati svoju suprugu Vanju Modrić, diplomiranu ekonomisticu, s kojom se vjenčao 2010. godine. Iste godine dobili su i prvog sina Ivana, a tri godine kasnije kći Emu.

Luka Modrić na izboru FIFA_e za najboljeg igrača svijeta - undefined

Foto: EPA-EFE: Luka Modrić na izboru FIFA_e za najboljeg igrača svijeta s porodicom

Svoje prve nogometne korake započeo je u NK Zadar, osam godina kasnije potpisuje stipendijski ugovor s Dinamom, gdje prve tri sezone nastupa za kadetski i juniorski tim.

Nakon toga 2003. odlazi na posudbu u NK Zrinjski iz Mostara gdje se zadržao jednu sezonu igrajući u Premijer ligi BiH.

U ljeto 2004. odlazi na posudbu u zaprešićki Inter, gdje je u jesenskom dijelu sezone ostavio upečatljiv dojam, tako da je uprava Dinama odlučila prijevremeno ga vratiti s posudbe.

Na ljeto 2008. ostvaren je višemilionski transfer u engleski Tottenham Hotspur koji ga je platio rekordnih 16,5 miliona funti. U četiri sezone odigrao je 159 susreta i realizirao 17 pogodaka, te se istaknuo kao jedan od ključnih igrača Tottenhama. U ljeto 2012. prelazi u Real Madrid. Vrijednost transfera je 33 miliona funti.

U kraljevskom klubu ima više od 200 nastupa, a s klubom je bio pobjednik Lige prvaka, europskog Superkupa i Svjetskog nogometnog klupskog prvenstva te Kupa kralja i Superkup.

Treća nagrada

Prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske bio je u Baselu, u prijateljskom nastupu protiv Argentine, gdje je Modrić igrao sve do 84. minute kada je bio zamijenjen.

Pet puta je izabran za hrvatskog nogometaša godine, dok je nogometnog Oscara dobio četiri puta.

FIFA ga je 2016. uvrstila u momčad godine, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Modrić je s Hrvatskom osvojio srebro. Sjajni igrač Reala je proglašen i najboljim igračem Mundijala u Rusiji za što je dobio “Zlatnu loptu”, a kasnije je izabran i za najboljeg igrača u izboru UEFA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije