FIFA suspendovala Luisa Rubialesa na tri godine zbog seksističkog skandala

0
Radiosarajevo.ba
FIFA suspendovala Luisa Rubialesa na tri godine zbog seksističkog skandala
Foto: Screenshot / Luis Rubiales

Disciplinski komitet krovne nogometne organizacije FIFA-e suspendovao je bivšeg predsjednika Španskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa sa svih dužnosti na tri godine.

Tokom trajanja suspenzije ne smije obavljati nikakvu funkciju u nacionalnim ili internacionalnim nogometnim tijelima.

Razlog suspenzije je seksistički skandal s finala Svjetskog prvenstva za žene. Podsjetimo, sve se odvilo tijekom ceremonije dodjele zlatnih medalja Španjolkama, kada je Rubiales u usta poljubio veznjakinju reprezentacije Jenni Hermoso protiv njene volje.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Hermoso, inače nogometna legenda, kasnije je tokom live streama na Instagramu rekla da joj se nije svidio Rubialesov potez. No predsjednik se tu nije zaustavio. Za vrijeme slavlja u svlačionici zagrlio je Hermoso i govorio: "Idemo se ti i ja vjenčati na Ibizu."

Hermoso je podnijela i službenu prijavu tužilaštvu protiv Rubialesa, koji je zatim podnio i ostavku na sve svoje funkcije.

U Madridu je u toku zasebno suđenje. Rubiales je odbacio optužbe za seksualno zlostavljanje i prisilu koje je protiv njega podnijela Hermoso. Tužitelj je od suca zatražio Rubialesovu zabranu prilaska nogometašici na bliže od 500 metara, što je prihvaćeno. U slučaju da ga se osudi, Rubialesu po zakonu prijeti novčana kazna ili do četiri godine zatvora, piše scsport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije