FIFA sprema potpunu revoluciju, u Nogometnom savezu BiH ovo su dugo čekali

Radiosarajevo.ba
FIFA sprema potpunu revoluciju, u Nogometnom savezu BiH ovo su dugo čekali
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Bilo je samo pitanje vremena kada će krovna Svjetska nogometna organizacija (FIFA) omogućiti igračima koji to mogu, da mijenjaju nogometnu pripadnost pojedinoj reprezentaciji.

Kako je to objašnjeno iz FIFA-e, na novom pravilu koje će igračima omogućiti "transfere" iz reprezentacije u reprezentaciju radilo se više od dvije godine.

Sada je konačno na stolu, a hoće li i zaživjeti na djelu, saznat će se nakon FIFA-inog online Kongresa koji će se održati 18. septembra.

O čemu se radi? Poznato je, naime, da igrači koji su odigrali barem jednu minutu u službenim utakmicama za pojedinu reprezentaciju više nemaju pravo odlaska u neku drugu, osim u ekstra-iznimnim slučajevima.

Oni su se do sad samo ticali novih reprezentacija, kao što je svojedobno bio slučaj s Kosovom. Kada je Kosovo primljeno u UEFA-u i FIFA-u, svi igrači koji su imali kosovsko državljanstvo, a igrali su za neke druge nacionalne sastave, primjerice švicarski, mogli su "optirati" za igranje za Kosovo.

Dakle, FIFA sprema promjene, pa bi se tako od sljedeće godine moglo dogoditi ovo: svaki igrač koji iz bilo kojeg razloga može igrati za dvije ili više reprezentacija (dvojno državljanstvo, naturalizacija ili mogućnost naturalizacije...) moći će promijeniti "nogometno državljanstvo", ali na sljedeći način.

Ako je do svoje navršene 21 godine upisao tri ili manje nastupa u službenim utakmicama (kvalifikacije za velika takmičenja ili ona sama) za prvu reprezentaciju, igrač koji to želi, može promijeniti nacionalnu pripadnost.

Ali, od njegovog zadnjeg nastupa za prvu reprezentaciju moraju proći najmanje tri godine, kako bi njegov prelazak u drugu bio valjan.

Ova vijest se čekala i u Nogometnom savezu BiH, s obzirom na to da naša zemlja ima mnogo igrača u susjedstvu i Europi koji su na radaru naših selektora, ali nisu mogli nastupiti za Zmajeve, jer su FIFA pravila bila drugačija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije