FIFA postavila ultimatum Rusiji: Ova odluka uzdrmat će nogomet iz temelja

Radiosarajevo.ba
FIFA postavila ultimatum Rusiji: Ova odluka uzdrmat će nogomet iz temelja
Foto: EPA-EFE / Težak udarac i za Zenit

Kompletan ruski sport našao se na ozbiljnom udaru nakon napada te države na Ukrajinu, a posljednje sankcije stigle su iz Nyona.

Iz sjedišta Svjetske nogometne federacije (FIFA) stiže vijest da je na sastanku održanom povodom rata na relaciji Ukrajina - Rusija, donijeto nekoliko odluka vezanih za promjenu pravilnika o transferu igrača sa tih teritorija.

U Aneksu 7 koji je nazvan „Privremena pravila povodom situacije koja proizilazi iz rata u Ukrajini“ donijete su neke odluke koje bi mogle značajnije da promjene kompletan ruski sport.

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

Prvo, bilo je riječi o Ukrajini.

"Povodom situacije u Ukrajini, a kako bismo trenerima i nogometašima omogućili da rade i zarade plaću, ali i kako bismo zaštitili ukrajinske klubove, sem ukoliko ne dođe do zajedničkog eksplicitnog dogovora drugačije prirode, svi ugovori inostranih igrača i trenera u Ukrajini su suspendovani do okončanja sezone u ovoj zemlji (30. juni 2022), bez potrebe da bilo koja strana uradi bilo šta", navodi se u saopćenju iz FIFA-e prenose agencije.

Drugi dio je bio posvećen Rusiji, sa znatno oštrijim argumentima:

"Kako bismo podstakli odlazak inostranih trenera i igrača iz Rusije, a pod uslovom da klubovi pod Nogometnim savezom Rusije ne postignu zajednički dogovor prije ili na 10. mart, ili ne postignu drugi dogovor pismenim putem, inostrani treneri i igrači će imati pravo da privremeno suspenduju ugovore koje imaju u Rusiji do kraja sezone (30. juni 2022). To znači da će igrači i treneri biti smatrani slobodnim i bez ugovora sve do 30. juna, i imati slobodu da potpišu za bilo koji drugi tim", navedeno je u saopćenju FIFA.

Pored toga, FIFA je donijela i nekoliko ograničenja - rok za prelaske u druge timovime je 7. april u ponoć, a klubovi će imati mogućnost da registruju maksimalno dvojicu igrača koji su zbog rata dobili pravo da napuste Rusiju i Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije