FIFA poručila SAD-u: Ako želite Mundijal morat ćete zanemariti Trumpove naredbe

Anadolija
FIFA poručila SAD-u: Ako želite Mundijal morat ćete zanemariti Trumpove naredbe
/ Ilustracija, FOTO: FIFA
Sjedinjene Američke Države, ukoliko žele ostvariti kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine, morat će zanemariti uredbe svog predsjednika o zabrani ulaska državljanima pojedinih zemalja, poručila je FIFA.

Iz Međunarodne fudbalske asocijacije je poručeno da će SAD u tom slučaju morati garantovati svim igračima, zvaničnicima i navijačima u tu zemlju, a ove informacije je potvrdio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Svim reprezentacijama, uključujući navijače i zvaničnike koji se kvalifikuju na SP 2026. godine mora se osigurati ulazak u državu. U suprotnom slučaju, organizaciju Svjetskog prvenstva nećete dobiti", rekao je Infantino, upozoravajući kako bi se politički događaji koji su obilježili prethodni period mogli odraziti i na fudbal.

Naglasio je kako je ključno da se u oblasti sporta ne postavljaju ograničenja u vezi s pravom na slobodu kretanja.

Dodao je kako poštuje odluke koje donosi predsjednik SAD-a Donald Trump, napominjući da je ipak potrebno ispuniti određene uslove da bi se dobila kandidatura Svjetskog prvenstva.

Prema uredbi američkog predsjednika Trumpa, koji se suočava s oštrim kritikama, državljanima Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena blokiran je ulazak u SAD.

Inače, FIFA priprema nova pravila za kandidaturu 2026. godine, a domaćin tog SP-a bit će odlučen 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije