EURO 2024 | Šok za 'Vatrene': Albanija u sudijskoj nadoknadi došla do zasluženih 2:2

4
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Šok za 'Vatrene': Albanija u sudijskoj nadoknadi došla do zasluženih 2:2
Foto: ESPN / Pogodak u nadoknadi vremena

Albanija je pogotkom u finišu susreta šokirala Hrvatsku i došla do prvog boda na ovom Euru.

Završena je prva utakmica drugog kola grupne faze UEFA Evropskog prvenstva u fudbalu između reprezentacija Hrvatske i Albanije.

Sretniji nakon utakmice na 'Volksparkstadionu' mogu biti fudbaleri Albanije koji su osvojili prvi bod na ovom Evropskom prvenstvu, i to na kakav način.

Nevjerovatna cifra: Pogledajte koliko su iznosili prihodi od indirektnih poreza u BiH u ovoj godini

Nevjerovatna cifra: Pogledajte koliko su iznosili prihodi od indirektnih poreza u BiH u ovoj godini

Nakon vrlo mirnog početka utakmice u kojoj ni jedna ekipa nije kreirala iole ozbiljnu priliku, Albanija je došla u vodstvo iz prvog ozbiljnog napada u 12. minuti. Laci je pogodio glavom sa pet metara nakon ubačaja sa desne strane za 0:1 i veliki šok za Hrvatsku.

Qazim Laçi
Foto: UEFA: Qazim Laçi

U 15. minuti Bajrami se našao u vrlo dobroj prilici ali iz velike blizine iskosa šutira u vanjski dio mreže. Tek u 20. minuti bilježimo i prvu ozbiljnu priliku za Hrvatsku kada je Brozović šutirao sa 20-ak metara ali lopta odlazi pored gola.

Preuzela je Hrvatska inicijativu nakon toga i sve više je kružila oko šesnaesterca Albanije ali defanzivna postavka Albanaca je bila gotovo besprijekorna. U 26. minuti Petković je nakon ubačaja Majera šutirao visoko preko gola.

Nakon toga su uslijedile i dvije dobre prilike za reprezentaciju Albanije. Najprije je u 29. minuti Hysaj iz voleja šutirao sa 20 metara ali lopta odlazi preko gola, a zatim u narednom napadu golman Hrvatske brani udarac Asllanija u situaciji “jedan na jedan” i time spašava svoju reprezentaciju sigurnog pogotka.

Opet je Hrvatska prezuela inicijativu i više je atakovala na gol Albanije ali nije bilo konkretne prilike za pogodak. Jedinu ozbiljnu priliku do kraja prvog poluvremena smo vidjeli u nadoknadi vremena kada je Manaj šutirao iz odlične pozicije ali golman Hrvatske brani njegov udarac.

Od samog početka drugog poluvremena vidjelo se u kojem će se pravcu kretati ostatak susreta. Hrvatska je u potpunosti krenula ofanzivno i nisu dozvolili Albaniji da ozbiljnije pređe na njenu polovinu terena.

Prilike su se redale jedna za drugom. Sučić u 51., Kovačić u 53., Modrić u 59. i Perišić u 61. minuti su ozbiljno prijetili golu Albanije, ali vrlo disciplinovana odbrana i određena doza sreće čuvale su njihov gol, piše SC Sport.

I Albanija je zaprijetila u 64. minuti preko Asllanija a zatim i preko Bajramija tri minute poslije, ali lopta ne pogađa mrežu. Vrijedi izdvojiti i pokušaj Seferija iz 74. minute.

Ipak, u 75. minuti Hrvatska dolazi do izjednačenja pogotkom Kramarića, a samo dvije minute poslije autogolom Gjasule i do preokreta. U obje situacije je Budimir bio asistent.

Anrej Kramarić
Foto: UEFA: Anrej Kramarić

Do kraja utakmice smo vidjeli pokušaj Modrića iz 88. minute sa 20 metara ali lopta odlazi pored gola, te udarac Xoxhe iz 90. minute ali golman Hrvatske brani njegov šut i fantastičnu priliku iz treće minute nadoknade vremena za Albaniju kada u jednom napadu dva puta ne uspijevaju da pogode mrežu Hrvatske

I kada se mislilo da će Hrvatska slaviti pobjedu i da je odbranila vodstvo, minutu prije kraja je uslijedio šok. Gjasula je pogodio za 2:2 nakon što je Hoxha, koji je svojim ulaskom i svježinom preokrenuo utakmicu, ubacio sa lijeve strane.

Albanija
UEFA: Albanija

Pred Hrvatskom je sada ni malo lagan zadatak da u zadnjem kolu grupne faze protiv Italije izbore prolazak u dalju rundu takmičenja.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije