EURO 2024 | Meho Kodro: "Španija je najviše zaslužila titulu"

1
A. Vatreš
EURO 2024 | Meho Kodro: "Španija je najviše zaslužila titulu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Meho Kodro

Sve smo bliže trenutku kada ćemo saznati ime novog fudbalskog prvaka Starog kontinenta. EURO 2024 došao je do polufinala, gdje nas čekaju spektakularni okršaji Španije i Francuske (9. juli), te Nizozemske i Engleske (10. juli).

O završnici turnira, polufinalistima i njihovim šansama za naslov, za portal Radiosarajevo.ba govorio je bivši bh. selektor i trener sa španskom adresom, Meho Kodro (57).

Provlačenje Francuske i Engleske

Španija je u četvrtfinalu nakon produžetaka nadigrala Njemačku (2:1), dok je Francuska boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila Portugal (0:0/5:3 p). Na penale je prošla i Engleska, koja je eliminisala Švicarsku (1:1/5:3 p), dok je Nizozemska s 2:1 bila bolja od Turske.

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za Europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za Europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

"Očekivano što se tiče Španije. Francuska se provukla, kao i toliko puta do sada. Englezi isto, oni ne igraju dobro... Imajući u vidu šta su pokazali na ovom turniru, pogotovo zadnju utakmicu, Švicarska je lagano mogla da bude umjesto njih u polufinalu. Međutim, bez obzira kako igrale, velike reprezentacije dosta puta doguraju daleko i to je nekako kao pravilo, iako ima ekipa koje nisu pokazale to što se očekivalo od njih", rekao je Kodro za Radiosarajevo.ba.

U prvom polufinalnom dvoboju između Španije i Francuske očekuje otvorenu borbu, iako su njegovi favoriti Španci, za koje kaže da su najviše pokazali od svih reprezentacija.

Španci igraju sjajan turnir

"Španija je fudbalska veleslila. Možda je u zadnjim godinama postojala rezerva prema njima i njihovoj igri. Dešavala se ta neka tranzicija i nisu bili glavni favoriti iz više razloga. Promijenilo se dosta stvari, uključujući i stil igre, dosta mladih i novih igrača je tu... Ali, Španci su pokazali visok kvalitet i najviše su zaslužili da budu tu od svih reprezentacija. Taj stil igre koji je Španija preferirala do prije nekoliko godina sad je malo drugačiji, dosta vertikalnije i s dosta više direktne igre. Dali su više dubine u igri, protok lopte je dobar, mladi igrači su željni trijumfa i dokazivanja... Imajući u vidu kvalitet i potencijal, te igru pokazanu do sada, mislim da su favoriti za titulu".

Ipak, ne otpisuje Francuze, prvenstveno zbog velikog kvaliteta.

"Francuska ne pruža nivo fudbala kao Španija, ali može da se probudi i 'iznenadi', jer ima toliko kvalitetnih igrača da je vrlo teško reći da je autsajder, bez obzira protiv koga igrala. Očekivati je da će sada odigrati kvalitetnije i zbog toga ih ne treba otpisivati“.

Nizozemci vratili imidž

Vrlo neizvjestan duel očekuje i u duelu Nizozemske i Engleske, bez obzira na to što Englezi igraju ispod očekivanja.

Nizozemska do polufinala došla preko Turske

"Nizozemci su vratili taj svoj imidž koji su imali. Koeman je uspio da to posloži na svoje mjesto i oni ovo prvenstvo igraju jednu ozbiljnu ulogu i dobar fudbal - otvoren, ofanzivan, sve ono što njih krasi... Meni je drago zbog svega što su predstavljali ranije da su tu gdje jesu. Taj meč s Engleskom je teško prognozirati. Obje ekipe su dobre s izvanrednim igračima. Englezi kolektivno nisu mnogo pokazali, ali imaju takav kvalitet u ekipi i toliko dobrih igrača da je sve moguće".

/ Anketa

Ko će biti novi nogometni prvak Europe?
Rezultati

Osvrnuo se Kodro i na nastup Hrvatske i Srbije, koje su okončale takmičenje još u grupnoj fazi.

"Možda sam očekivao malo više od obje selekcije. Hrvati su bili umorni u odnosu na prethodne turnire, jer se radi o vrlo sličnim igračima. Ti igrači su stariji i sve je to sada teže podnošljivo. Možda bi trebali malo da osvježe reprezentaciju. Malo im je nedostajalo i sreće koju su imali na prošlim prvenstvima. To je svakako bio jedan od razloga.

Srbija je druga priča. Dobri igrači, uvijek euforično počnu i završe otprilike kao što su završili sva ta velika takmičenja ranije", dodao je Kodro za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije