Engleska Premier liga uvodi poluautomatski offside: Evo šta to znači

0
Radiosarajevo.ba
Engleska Premier liga uvodi poluautomatski offside: Evo šta to znači
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Engleska Premier liga će sljedeće sezone uvesti poluautomatsku offside tehnologiju u nadi da će smanjiti vrijeme potrebno za donošenje VAR odluka.

Na sastanku dioničara u četvrtak, premijerligaški klubovi jednoglasno su se složili da uvedu sistem, za koji se očekuje da će prosječnu dužinu VAR provjere za offside skratiti za oko 30 sekundi.

"Ova tehnologija će omogućiti brže i dosljedno postavljanje virtualne offside linije, zasnovano na optičkom praćenju igrača, te će proizvesti visokokvalitetnu grafiku emitiranja kako bi osigurala poboljšano iskustvo na stadionu i prijenosu za navijače", navodi se u saopćenju Premier lige.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Globalno upravno tijelo fudbala FIFA koristilo je poluautomatsku offside tehnologiju na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru nakon niza pokušaja, uključujući i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Također se koristi u Ligi prvaka i u italijanskoj Seriji A.

Sudije će i dalje morati da se pozivaju na subjektivne elemente kada donose odluke, kao što je da li igrač u offside poziciji ometa igru.

Premier liga nije otkrila tehnološkog partnera s kojim će raditi, a izgleda da još uvijek nisu potpisani ugovori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije